Petrolden Doğan Şehir: Batman
Nüfus: 471.498 (Merkez ilçe)
Rakım: 560 m
Yüzölçümü: 653 km2
Nüfus Yoğunluğu: 722 kişi/km2
Batman’ın hikâyesi çok eskilere gitmez. 1930’lu yıllarda İluh adında küçük bir köy olan Batman; 1940 yılında, Türkiye’de ilk kez petrolün Batman’da bulunmasıyla hızla gelişmeye başlamış ve 1990 yılında il olmuş. Bir başka deyişle Batman, petrol ile yeniden doğmuştur. 750’den fazla petrol kuyusunun bulunduğu Raman’da yol kenarında, ovalarda, dağlarda her yerde demir atları görmek mümkündür.
Merkez İlçenin kurulu olduğu alan, Dicle Nehri ve bu nehrin yan kolları olan Batman ve Garzan Çayları arasında kalan Batman Ovası üzerindedir. Bu ovanın etrafı Raman, Garzan ve Aydınlık dağları ile çevrilidir. Nüfusu hızla artan şehir; petrol, hazır giyim ve inşaat sektörünün de gelişmesiyle bölgede güçlü konuma sahiptir. Nüfusun çoğunluğunu çevre il ve ilçelerden göçmüş insanlar oluşturmaktadır. Batman Üniversitesi Merkez ve Batı Raman olmak üzere iki yerleşkeden müteşekkildir. İlçe merkezinde sanayinin teknolojik altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlayacak Teknokent kurulmaktadır. Merkezde 3 Küçük Sanayi Sitesi yer almaktadır. Toplam 2.000 yatak kapasiteli 20 konaklama tesisi ile turizm altyapısı güçlü konumdadır.
Eski toprakların yeni kenti Batman’da yer alan müzede bulunan en önemli eser, Başur Höyük kazısında ortaya çıkarılan Oyun Taşları’dır. Dikili Taş, Tunç Mezar Hediyeleri ve Tanrı Bes müzede yer alan önemli eserler arasındadır.
İlçede hizmetler sektörü ekonomide öne çıkmaktadır. TPAO Sosyal Tesisleri başta olmak üzere AVM’leri, restoranları, kafeleri, dinlenme alanları, müzesi, mesire alanları, düğün salonları, özel eğitim kurumları, toplu konutları, konaklama tesisleri, sosyal donatıları ile ilin diğer ilçeleri ve farklı ilden gelen ziyaretçiler için ilçe bir cazibe merkezi konumunda bulunmaktadır. Sosyal imkanların gelişmiş olması nedeniyle nitelikli insan kaynağı mevcuttur. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve belediye bünyesindeki kültür merkezleri önemli bir kültür-sanat altyapı ihtiyacını gidermekte ve birçok sanatsal faaliyete ev sahipliği yapmaktadır. Gençlere ve kadınlara yönelik yüzme tesisleri, spor kompleksleri ve gençlik merkezleri bulunmaktadır.
Batman Çayı’nda ıslah, rekreasyon, peyzaj ve mesire alanı gibi çalışmalar devam etmektedir. İlçe merkezinden geçen İluh Deresi ıslah ve rekreasyon çalışmaları yapılarak şehirle bütünleştirilmektedir. Ayrıca Sol Sahil Sulama Kanalı çevresinde oluşturulması planlanan park ve mesire alanları kentsel estetik açısından önem arz etmektedir.
İlçede sağlık sektörü gelişmiştir. Devlet, kadın doğum ve diş hastanesi ile 5 özel hastane bulunmaktadır. Özellikle Irak ve Suriye’den tedavi olmaya gelen hastalar sağlık turizmi potansiyeli oluşturmaktadır. Sağlık Yüksek Okulu’nun Tıp Fakültesine dönüştürülmesi gündemdedir.
Merkezden geçen Batman Çayı dolayısıyla sulama gelişmiştir. Buğday ve mısır en çok üretilen tarımsal ürünler arasında bulunmaktadır. Sulanabilir arazi potansiyeli yüksek olan ilçede Sol Sahil Sulama Kanalının tamamlanması ile verim artacaktır. Bu kapsamda ilçede sulama birliğinin aktifleştirilmesi bilinçlenme açısından da önemlidir.
Kentin ilk ticaret merkezi olan Alo Tevşo Pazarı Ajans tarafından modernizasyonu sağlanarak halkın hizmetine sunulmuştur. Ticari gelişimin sağlanması için damızlık işletmeleri, lisanslı depo, fuar ve kongre merkezi ve gıda analiz laboratuvarı kurulması önem taşımaktadır.
İlçede istihdam en çok tekstil, gıda, petro-kimya, hazır beton, kum-çakıl, plastik imalatı sektörlerinde olmaktadır.
Altyapı, ihata duvarı, elektrik ve yol çalışmaları konusunda OSB 4 kez, ilçedeki dört adet küçük sanayi sitesi 2 kez ve tekstilkent sanayi sitesi 1 kez Ajanstan destek almıştır. Ayrıca ilçe genelinde özel idareye müzepark/teşhir alanı ve mesire alanı, sulama birliğine altyapı desteği ve belediyelere iki adet spor ve mesire alanı desteği verilmiştir.
Merkez ilçe; Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Bitlis illerine ve bölgedeki tüm ilçe ve köylere ulaşım kolaylığı bulunan bir merkezdir. Batman Havalimanı’ndan her gün İstanbul, Ankara ve İzmir’e seferler düzenlenmektedir. Güney Kurtalan Ekspresi ulusal demiryolu hattı Merkez İlçeden geçmektedir. Demiryolu ile yolcu taşımacılığının yanı sıra çeşitli yük taşımacılığı da yapılabilmektedir. Ancak merkezi diğer illere bağlayan karayollarında devam eden bölünmüş yol çalışmalarının hızlandırılması, şehir merkezinden geçen demiryolunun şehir dışına taşınması, hızlı tren hattının Batman’a kadar getirilmesi, şehir içi raylı sistem hattının kurulması ve havayolu uçuş noktalarının ve sefer sayılarının artması ihtiyacı vardır.
Batman Çayı kenarında bulunan irili ufaklı kum ocakları ve hazır beton santralleri ilin inşaat sektörünün oluşturduğu canlılığın göstergesidir.
Türkiye’nin ilk petrol çıkarılan alanı olan Batı Raman bölgesinden çıkarılan ham petrolün rafinasyon işlemlerini yapan Tüpraş, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşudur.
İlçede bulunan hazır giyim kümelenmesinin varlığı, mevcut OSB alanının genişlemesi ve Tekstil İhtisas OSB oluşturma çalışmalarıyla birlikte ilimizde özellikle son dönemde gelişen tekstil ve hazır giyim sanayi yatırımları için uygun bir zemin sunmaktadır. Yatırım teşvik sisteminde en avantajlı bölgede yer alan ilimizde artan hazır giyim yatırımlarıyla sayıları 200'ü aşan atölyelerde yaklaşık 20 bin kişi çalışmaktadır. Ayrıca gıda, plastik, mobilya, inşaat ve yapı malzemeleri başta olmak üzere çeşitli sektörlerde birçok firma üretim yapmaktadır.
Merkez ilçeye bağlı 1 belde, 49 mahalle ve 33 köy bulunmaktadır.