Loading...

Siirt

Siirt

Tarihte ilk medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Mezopotamya’da yer alan Siirt, önemli ticaret yollarının geçiş güzergâhında yer almaktadır. Farklılıkların bir zenginlik olarak görüldüğü Siirt’te Türk, Kürt, Arap ve daha birçok etnik grup barış içinde bir arada yaşamaktadır. Siirt, bu evrensel anlayışa zemin oluştururken, Veysel Karani, İsmail Fakirullah, İbrahim Hakkı Hazretleri gibi insanlığa örnek birçok değer de yetiştirmiştir.

Siirt, Türkiye’nin en önemli sosyoekonomik gelişme alanlarından biri olan GAP Bölgesinde yer almaktadır. Siirt’in kuzeyinde Bitlis, güneyinde Şırnak, doğusunda Van ve batısında Batman bulunmaktadır. Yüzölçümü 5.473 km² olan Siirt, Türkiye’nin yüzölçümünün %0,67’sini oluşturmaktadır. Karasal iklim görüldüğü ve dört mevsimin belirgin bir şekilde yaşandığı ilde ortalama sıcaklık yaz aylarında 40 derece, kış aylarında 7 derecedir. İlin büyük bir kısmı yüksek dağ ve platolardan oluşur. Dağların eteklerinde yüksek yaylalar bulunur.

Siirt’in hizmet sektöründe ticaret, turizm ve lojistik önemli yer tutarken, sanayi sektöründe taş ve toprağa dayalı ürünlerin imalatı ile gıda, içki ve tütün imalatı öne çıkmaktadır. İlde ticaret, ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve el sanatlarına dayanmaktadır. İlin belli başlı tarım ürünleri; buğday, mercimek, pamuk, arpa, nohut, fıstık, nar ve üzümdür. Elde edilen tarım ürünleri iç piyasa ve diğer illere satılmaktadır. İlin ticarete konu en önemli ürünleri; Siirt Fıstığı, Pervari Balı, Zivzik Narıdır.