1945 tarihinde Belediye teşkilatına kavuşan Sason 1990 yılına kadar Siirt iline bağlı ilçe olarak kalmıştır. Bu tarihte Batman’ın İl statüsüne kavuşmasıyla Batman’a bağlanmıştır. Bozikan Kalesi Sason ilçesinin 25 kilometre kuzeyinde bulunan Kaleyolu (Bozikân) köyünde bulunuyor. Bizans dönemine ait olan bu kale 4. yüzyıl yapılarından olup, doğudan batıya ulaşımı sağlayan ipek yolunun bu bölgesindeki kontrolünü sağlayan bir görev üstlendiği söyleniyor.
Sason, ‘Bereketli Topraklar’ın en sapa yerlerinden biri. Sulu, vahşi ve dağlık bir coğrafyası var. Kentin sırtını dayadığı 2821 metre rakımlı heybetli Mereto Dağı aynı zamanda bölge için kutsal bir dağ. Sason, yeryüzünde Arapça’nın yayıldığı en kuzey nokta olma özelliğini taşıyor. Sason, trekking, doğa yürüyüşleri ve sportif balıkçılık için de oldukça uygun bir yer. Bölgenin en temiz ve şifalı kaplıcaları da Sason-Batman yol çatağında bulunuyor. Sason’un engebeli coğrafyası ve sarp dağları içinde birçok güzelliği ve gizemi saklıyor. Bu güzelliklerden biri de Sason Gürgenli bölgesinde bulunan “Zograt” Kanyon Vadisi. Sason’a bağlı kanyonun muhteşem görüntüsü gerçekten görülmeye değer. Ayrıca Yücebağ, Şartakke, Halkis ve Mereto bölgelerinde bulunan büyüklü küçüklü kanyon vadiler de keşfedilmeyi bekliyor.
Toroslardan Zağroslara, dağların arasındaki kayalıklarda turuncu bir renk gözleri kamaştırır. Kimilerine göre “ağlayan gelin”dir, kimilerine göre ise “hüzün çiçeği”, kimilerine göre de her sabah göbeğinden su yaydığı için “ağlayan lale”. Hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar tarafından kutsal bir çiçek olarak bilinir çarmıha gerilen İsa’yı sembolize ettiği için. Sason’da ters lalelerin yetiştiğini duyanlar önce şaşırır, sonra da laleleri görmek için kendini dağlara tırmanırken bulur ilkbahar mevsiminde. Yapraklarında her kültürün motiflerini saklayan ters laleler üzerine onlarca efsane anlatılır.
İlçe'nin girişinde Sevek adı verilen şifalı içmeler vardır. Kaymakamlık tarafından Ajans desteğiyle uygulanan Sevek Doğa Turizmi Projesi kapsamında alternatif dinlenme, piknik ve spor alanları kurulması hedeflenmektedir.
3.000 metreye yakın yükseltisiyle Mereto Dağı, Diyarbakır havzasından net bir şekilde görülmekte olup, yörenin en yüksek dağıdır. İlçenin sanayi altyapısı da kısıtlıdır, hazır giyim atölyeleri dışında büyük çapta istihdam sağlayan bir sektör bulunmamaktadır.
Sason, orman varlığı (368.600 da) bakımından Batman ilinin en zengin ilçesidir. Sason ilçesinde meşe başta olmak üzere menengiç ağacı, ceviz, çınar, kavak ve çeşitli meyve ağaçlarından oluşan orman örtüsü bütün ilçe alanının %57 sini kaplar. Ormanların korunarak turizme kazandırılması için yenilikçi uygulamalar yapılması önerilmektedir.
Sason karayolunun niteliğinin yeterli olmaması ve engebeli yapısı ilçenin gelişmesinde bir dezavantaj olarak görülmektedir. Köylerin tamamının yolu mevcut olup yetersizlikler bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında bu durum daha da açığa çıkmaktadır.
İlçede birinci derece tarım arazi varlığı son derece azdır. Bir zamanlar tütünü ile meşhur olan, tüm gelirini tütünden karşılayan Sason, şimdilerde ise bal, ceviz, çilek, böğürtlen, ipek böcekçiliği ile ön plana çıkmaktadır. Tanıtım ve markalaşma konusunda Ajansımızın çilek ve bal için coğrafi işaret tescili çalışmaları devam etmektedir. Birçok ülkeye ihraç edilen çileğin saklanması için soğuk hava deposunun kurulması yönünde Ajansımız tarafından çilek üreticileri birliğine teknik destek sağlanmıştır.
İlçede ayrıca Ajans desteğiyle ceviz ve fıstık üretimi teşvik edilmiştir. Üretilen balın pazarlanması için üreticiler arasında etkin bir birlikteliğin gelişmesi ve üretilen balın pazara sunulması için bir toplama merkezinin yapımı önem taşımaktadır. Belediye tarafından Ajans desteğiyle kurulan sabit pazar yeri ile yerel ürünlerin uygun ortamda halka sunumu sağlanmıştır.
Mereto Dağı’nda doğa ve yayla turizmi, yamaç paraşütçülüğü, bisiklet, dağcılık, yürüyüş-tırmanış, foto safari açısından elverişli ortamlar bulunmaktadır.
Bölgeye hizmet verecek büyüklük ve nitelikte günübirlik tesislerinin ve bungalov türü konaklama tesislerinin oluşturulması, kayak merkezi ve teleferiğin kurulması, orman içi yürüyüş rotalarının belirlenmesi ile ilçe turizmi canlanabilir.
Sason ilçesine bağlı 1 belde, 36 mahalle ve 54 köy bulunmaktadır.