Loading...
1 Sempozyum 6 Dil 16 Mayıs 2011 | 14:28

“Uluslararası Ömerli, Ömeran ve Çevresi Sempozyumu “ Dicle Kalkınma Ajansı, Mardin Artuklu Üniversitesi, Şarkiyat Araştırmaları Derneği, Ömerli Kaymakamlığı ve Ömerli Belediyesi işbirliğiyle 13-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında Artuklu Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Açılış konuşmalarını; Sempozyum Düzenleme Kurulu adına Veysel Gürhan, Şarkiyat Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Erkol, Ömerli Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ, Ömerli Kaymakamı M. Selami Yazıcı, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ve Mardin Valisi Turhan Ayvaz yaptı.

Yurtdışından gelen 5 akademisyenle birlikte 44 bilim insanının Türkçe, Süryanice, Ermenice, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere toplam 6 dilde tebliğlerini sunduğu sempozyumda;  Ömeran özelinde Tur Abdin Bölgesi’nin sosyal dokusu, tarihi, coğrafyası, bölgedeki aşiretler, aşiret yapıları ve bölgeye mal olmuş âlimleri konuşuldu.

Sempozyumun birinci gününde; ilk oturumun teması “Tarihsel Süreç”, ikinci oturumun teması “Aşiretler Üzerine Genel Tanımlamalar” üçüncü oturumun teması “Ömeran Aşireti”, dördüncü oturumun teması Ömeran/Ömerli ve Çevresindeki Aşiretler” ve son oturumun teması ise “Ömerli ve Çevresinde Biyolojik Çeşitlilik” oldu.

Sempozyumun ikinci günündeki oturumların konuları ise “Ömeran/Ömerli ve Çevresinde Etnisite”, “Ömeran/Ömerli ve Çevresinde Dilsel Yapı”, “Ömeran/Ömerli ve ÇevresindeSosyo-Kültürel Yapı”, “Ömeran/Ömerli ve Çevresinde Önemli Olaylar/Şahsiyetler”, “Ömeran/Ömerli ve Çevresinde Meyvecilik/Hayvancılık” oldu.

Sempozyumu düzenleyen kuruluşların ileriye yönelik benzer sempozyumlar ve araştırmalar yapma noktasında teşvik edici olduğuna işaret edilen bildirgede, şu ifadelere yer verildi: "Bilimin verilerini esas alan çalışmalarla bölgedeki birçok problemin çözüme kavuşturulması noktasında bu sempozyumun ve bundan sonra yapılacakların büyük katkı sağlayacağı açıkça görülmektedir. Sempozyumda yereli evrensele taşıma ve lokal olanı detaylı bir şekilde incelemek hedeflendiğinden, özellikle bölgenin karakteristik özelliklerinden olan aşiret sosyal yapılanması üzerinden çokça duruldu. Bunun yanında bölgenin dikkat çeken özelliklerinden olan çok dinlilik ve çok dillilik özellikleri de işlenmeye çalışıldı. Farklı etnik ve dini gruplar, kendilerini kendi ana dilleriyle anlattılar. Ülkemizde bir ilk olarak bu sempozyumda, 6 dilde sunumların yapılmış olması hem akademik hem de sosyal alanda atılmış önemli bir adımdır. Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Süryanice, Ermenice dillerinde yapılan sunumlar büyük bir hoşgörü içerisinde takip edilmiş ve katılımcılar tarafından büyük takdir görmüştür. Sempozyumu düzenleyenlerin ortak kanaati olarak, Ömerli ilçesinde iki gündür dile getirtilen zenginliklerin daha detaylı incelemelere konu olmasına ön ayak olması için bir yüksekokulun kurulması gerekliliği ortaya konmuştur. "