2011 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim toplantılarının ilki Batman’da yapıldı. Batman Valisi Sayın Ahmet Turhan ve beraberindeki heyetin de katıldığı toplantı gün boyu sürdü. Sayın Ahmet TURHAN ve Sayın Abdullah ERİN’in konuşmaları ile başlayan toplantıda Dicle Kalkınma Ajansı’nın faaliyetlerinin video sunumuyla devam edildi.
Batman Valisi Sayın Ahmet TURHAN konuşmasında Dicle Kalkınma Ajansı’nın 2 yıl gibi kısa bir sürede güçlü bir teşkilat oluşturduğunu ve 2010 yılında başarılı bir hibe programı gerçekleştirdiğini belirtti. Sayın TURHAN, geçen yıl Batman’da KOBİ’lerin DİKA’dan 4 Milyon TL destek aldığını ve doğru projeler sunulduğunda alınacak desteklerin de artacağını ifade etti.
‘Yatırım Destek Ofisleri ile Sürekli İletişim Halinde Olmamız Gerekiyor’
“Kalkınma ajansımız ve vilayetlerimizdeki yatırım destek ofisleri sadece mali destek veren kuruluşlar değil.” diyen Sayın Vali TURHAN sözlerine şu şekilde devam etti: “Daha önemlisi yatırımcı ve girişimcilerimize gerek yatırım gerek fizibilite gerekse bürokrasi alanında yardımcı olan kuruluşlar. Sürekli bu yatırım destek ofisleri ile iletişim ve bağlantı içinde olmanız gerekiyor. Bu bağlantı doğru yatırımların yapılarak, kalkınmış bir bölge olmamızın önünü daha fazla açacaktır.”
Batman hızla gelişmekte olan bir il olduğunu belirten Sayın TURHAN, “Halkımızın daha güvenli bir bölgede daha huzurlu ve mutlu yaşamasını istiyorsak yatırım yapmak zorundayız. Bizim sanayimiz ve ihracatımız küçük işletmelere dayalı. Dünyanın hiçbir yerinde kamu yatırımı ile kalkınma olmuyor, sizlerin yatırımları ile kalkınma olur. Biz devlet olarak önünüzdeki engelleri kaldırabiliyorsak, imkan ölçüsünde de destek olabiliyorsak vazifemizi yapmış sayacağız.”dedi.
‘46 KOBİ Projesinin %90’ı Başarıyla Yürütülüyor’
DİKA Genel Sekreteri Sayın Abdullah ERİN, DİKA olarak 2010 yılında mali destek verdiğimiz 46 özel sektör projesi olduğunu. Bunların %90’ının başarılı olarak yürütüldüğünü ifade ederek: “Amaçladığımız noktaya, birbirimize destek olarak varabilmemiz mümkün. Gelişmişlik farklarının aşılması, siz özel sektör temsilcilerinin, kamu kurum ve kuruluşlarının belirlenen hedef ve amaçlara elbirliği ile yürümesi ile gerçekleşebilir” sözleri ile devam etti. Sayın ERİN, ajansların para ve mali kaynak üreten kurumlar değil, genel bütçeden kendisine ayrılan kaynakları kullanan bir kuruluş olduğunu ve kendilerine ayrılan bütçenin tamamına yakınını yatırımcılara hibe desteği olarak verdiklerini belirtti.
Ajans uzmanları tarafından üç mali destek programının (Sektörel Gelişme, Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi, Müşterek Sanayi ve Ticaret Alanları Mali Destek Programları) tanıtımının ardından yatırımcıların soruları cevaplandı. Öğleden sonraki oturumda ise; mali desteklere doğru projelerin sunulması ve desteklerin etkin dağılımı için ilgililerle eğitim toplantısı gerçekleştirildi.
Bilgilendirme toplantılarına 19 Temmuz Salı günü Siirt’te devam edilecek.