Loading...
AB'den biyoçeşitliliğin korunması için 1.3 milyon €’luk destek 09 Şubat 2012 | 15:09

Türkiye’deki olağanüstü biyoçeşitliliğin gelecek nesiller boyunca korunmasına yardımcı olabilmek amacıyla, Avrupa Birliği nesli tehlike altında bulunan yabani türlerin korunması ve hayvan ve bitkilerin yasadışı ticaretinin önlenmesi için Türkiye’ye yaklaşık olarak 1.3 milyon €’luk destek sağlıyor. Proje, 7 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilecek bir etkinlik ile yürürlüğe konulacak.

Açılış törenine Türkiye Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Genel Müdürü Sayın Ahmet Özyanık, İspanya’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Cristóbal González-Aller Jurado, ve AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sayın Tibor Varadi katılacaklar.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sn. Tibor Varadi konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aynı zamanda bu Eşleştirme projesinin amacını da oluşturan nesli tehlike altındaki yabani hayvan ve bitki türlerinin korunması konusu, Türkiye’deki biyoçeşitliliğin gelecekteki sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.”

Avrupa Birliği tarafından sağlanan katkı, Türkiye’nin ‘Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’, yani CITES’i uygulamasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Türkiye, CITES’e taraf olduğu 1996 yılından bu yana zengin yabani türlerini korumak ve nesli tehlike altında olan hayvan ve bitkilerin yasadışı ticaretini engellemek amacıyla çalışmalar yürütmektedir.

AB tarafından sağlanan finansman, 27 aylık eşleştirme projesi kapsamında T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İspanyol Ekonomi ve Rekabet Bakanlığı arasında tesis edilen ortaklığı desteklemektedir. Proje, Türkiye’nin CITES kapsamındaki türlerin ticaretini kontrol altına alma konusundaki idari ve teknik becerilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Proje, aday ülkelerde AB hukukunu uygulamak için gereken yapı, insan kaynakları ve yönetim becerilerine sahip modern ve etkin idarelerin geliştirilmesini destekleyen AB eşleştirme programı kapsamında yer almaktadır.

Türkiye biyoçeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir: ülkenin büyük bir kısmında “biyoçeşitlilik sıcak noktaları” yer almaktadır. Sıradağları ve üç denizin kıyı şeridi yaklaşık 10.000 bitki türü dahil olmak üzere binlerce canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye ayrıca, Avrupa ülkelerinden daha fazla kuş türüne üreme alanları sunmaktadır.

Ancak hızla büyüyen bir ülke olan Türkiye’de, sulak alanlar ve meralardan kıyı alanlarına ve ormanlara kadar doğal habitatın sürdürülebilirliği ciddi tehdit altındadır. Bu durum, nadir görülen canlı türleri için tehlike teşkil edebilir.

“CITES Uygulamalarının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında CITES kapsamındaki canlı türlerinin ticaretine ilişkin bir izleme sistemi, veri tabanı ve rehberler hazırlanacak ve farkındalık yaratma faaliyetleri yürütülecektir. Türkiye’deki kurumlarda yer alan uzmanlar için de yoğun eğitim programları düzenlenecektir.
Tarih/Saat: 7 Şubat Salı, 2012, 9:30 - 12:00
Yer: Barceló Ankara Altınel, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı NO:151, Tandoğan /Ankara

Detaylı bilgi için Delegasyonla temasa geçebilirsiniz:
Gürdoğar Sarıgül, Tel: (+90 312) 459 87 00, E-mail:gurdogar.sarigul@eeas..europa.euBu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

CITES hakkında detaylı bilgi için http://ec.europa.eu/environment/cites/home_en.htm adresini ziyaret ediniz.