Ajansımız ile BATSO İşbirliğiyle Petrol Atıklarının Değerlendirilmesi Projesi İmzalandı
31 Temmuz 2017 | 16:00
Petrol kenti Batman’da petrol arama ve işleme faaliyeti sürecinde oluşan farklı türevlerdeki petrol atıklarının çevreye verdiği zararın minimuma indirgenmesi amacıyla Ajansımız (DİKA) ile Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) arasında İşbirliği Protokolü imzalandı.
Hayata geçirilecek olan “Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Tespiti Projesi” kapsamında, petrol atıklarının değerlendirilmesinde endüstriyel simbiyoz uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik İşbirliği Protokolü Ajansımız ile BATSO arasında Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni hizmet binasında imzalandı. Protokole Ajans adına Genel Sekreter Yılmaz Altındağ, BATSO adına Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir imza attı.
Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ yaptığı açıklamada “Sanayileşmesi gelişme ve büyüme yönünde olan Batman ilinde, petrol arama ve işleme esnasında oluşan ve farklı türevlerde bulunan petrol atıklarının birer çevre problemi olmaktan çıkarılıp kaynak, hammadde olarak kullanılabilirliğinin araştırılması amaçlanmaktadır. Petrol atıklarının değerlendirilerek kaynakların etkin kullanımı ve atıkların ekonomik değer kazanmasını sağlayacak ön çalışmanın yapılması hedeflenmektedir. Sanayi kuruluşlarının karşılıklı fayda sağlayacak ortaklıklar kurması için kolaylaştırıcılık faaliyetlerinin yürütülmesi, Bölge’deki tüm endüstriyel işletmeler arasında yaygınlaştırılması gereken Endüstriyel Simbiyoz yaklaşımının temelinin atılması ve Endüstriyel Simbiyoz konusunda farkındalık yaratarak yaygınlaştırılması için bu proje fikri ortaya çıkmıştır” dedi.
Petrol Atıklarının Değerlendirilmesinde Endüstriyel Simbiyoz Olanaklarının Tespiti Projesi, TRC3 Bölgesi’ndeki petrol atıklarının mevcut durumunun tespitinin yanı sıra, buradaki petrol türevi atıkların hammadde olarak kullanılabilecek alanların, sektörlerin tespit edilmesi ve Endüstriyel Simbiyoz mantığının bu konuda uygulanabilirliğinin ortaya konulması amacıyla yapılmaktadır.
Söz konusu çalışma ile simbiyotik yaklaşımla sürdürülebilir ve yenilikçi kaynak kullanımının sağlanması, simbiyoz olanağı bulunan firmalar arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve çevreye duyarlı üretim yapan ve atıklarını değerlendirerek ekonomiye kazandıran firmaların rekabetçiliğinin artırılması hedeflenmektedir.