Loading...
Ajansımızdan Mardin’in Efes’i Dara’ya Proje Desteği 11 Kasım 2016 | 00:00
Ajansımız tarafından uygulanan Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında, Mardin Müze Müdürlüğü’nün “Dara Antik Kenti Ören Yeri Turizm Altyapı Projesi” başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı.

Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ, bu proje ile Mardin’in kadim tarihi mekânlarından Dara Antik Kenti’ne destek sağlayarak Mardin turizminin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için katkı sağladıklarını belirtti. Projeden bahseden Altındağ, “Mardin turizmine daha fazla destek olacak ve potansiyeli harekete geçirecek farklı projelerle farkındalığımızı ortaya çıkarmış olacağız. Proje kapsamında Dara Antik Kenti’nde çevresel fiziki koşulların iyileştirilmesi, gezilecek mekânların artırılması ve bu kültürel mirasın turizme kazandırılması sağlandı. Proje kapsamında yapılacak faaliyetler ile Dara nekropol (arkeolojik mezarlık) alanındaki galerili mezarın fiziki koşulları iyileştirilerek yapı - müze olarak turizme kazandırıldı” dedi.

Projenin amacı Mardin’in Efes’i olarak tabir edilen Dara Antik Kenti’nde uzun vadede Dara’nın ören yeri olarak tescil edilmesi ve bu kapsamda çevresel ve fiziki yapısının hazır hale getirilmesinde tetikleyici bir unsur olmaktır. Mardin Müze Müdürlüğü’nün geçmiş yıllarda yaptığı ve yapmaya devam edeceği kültürel mirası korumaya yönelik eğitim çalışmaları ile Dara’da yaşayan halkın antik kenti korumaya yönelik farkındalığı artarak, yerli halkta arkeolojik dokuyu bozmadan, bilinçli bir arkeolojik ve sanatsal zevkin oluşmasını sağlamaktır. Köyde yapılacak bu eğitim çalışmaları ile kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve tanıtılması amaçlanmaktadır.

Projenin uygulanması ile birlikte nekropol alanının içinde yer alan galeri mezar yapısının yapı - müze objesi biçiminde sergilenmesi ve yapının Diyarbakır Koruma Bölge Kurulu’nda onaylanan restorasyon projesinin uygulama işleri yapıldı. Bu kapsamda temin edilen ekipman ve malzemeler ile galerili mezarın giriş kapısı cam cephe ile kapatıldı. Galerili mezar yapısının orta kat zemininde bulunan dikdörtgen açıklıklar cam zeminle kapatıldı. Galeri içinde yürüyüş platformu ve alt kata inmeyi sağlayan merdivenler yapıldı. Alt katta sergilenecek yüzlerce kemiğin bir üst kattaki dikdörtgen cam zeminde izlenmesini sağlamak üzere Led ışık sistemiyle aydınlatma yapıldı. Galeri katından koparak düşen büyük kemer taşı yerine yerleştirildi. Gelen ziyaretçiler için galerili mezar yapısı ve burada yapılan ayinlerin tanıtıldığı, yapının öneminin anlatıldığı bilgi panoları hazırlandı. Alt katta Ezekiel “Ölüleri Dirilten Peygamber” mucizesi ile ilişkilendirilen yüzlerce kemiğin restorasyon ve konservasyonu yapıldı. Mardin Müze Müdürlüğü’nün uzman arkeolog, sanat tarihçi ve öğretmenleri tarafından Dara halkına kültürel mirası korumaya yönelik eğitim çalışmaları yapıldı.

Böylece Mardin’in bilinen en tarihi yerlerinden biri olan Dara Antik Kenti’nin ören yeri turizm altyapı projesi hayata geçirilerek tarihi turizm şehri Mardin’e Ajansımız tarafından katkı sağlandı.