Loading...
Ajansımızın Mayıs 2013 Ekonomik Göstergeler Bülteni Yayınlandı 06 Haziran 2013 | 14:44
        Yatırım teşvik istatistikleri verilerine göreBölgemizde (Mardin, Batman, Şırnak veSiirt) 2012 yılında düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısı bir öncekiyılda (2011) düzenlenen belge sayısı ile yaklaşık olarak aynı olmasına rağmen,firmaların istihdam etmeyi düşündükleri kişi sayısı bir önceki yılın üç katınıaşmıştır. Bu durum üzerinde Haziran 2012’de yürürlüğe giren Yeni Teşvik Sistemiuygulamaları etkili olmuştur. Yeni Teşvik paketinde ekonomik gelişmişlik düzeyinegöre iller 6 bölgeye ayrılmış ve Bölgemiz, Yeni Teşvik Sistemi’nde en avantajlıbölge konumunda olan 6. Bölge içerisinde yer almıştır. 6. Bölge, ekonomik ve sosyal olarak az gelişmiş 15 ili kapsamaktadır. Bu bölgede TRC3 Bölge illerimiz ile birlikte Diyarbakır,Şanlıurfa, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş ve Vanillerini de kapsamaktadır. Bölgesel Teşvik Uygulaması kapsamında bu illerdeasgari sabit yatırım tutarının üzerinde gerçekleştirilen yatırımlar, sektörayrımı yapılmaksızın bölgesel desteklerden yararlandırılmaktadır. Bölgemizde,bu yıl Mart ayında toplam 11 adet yatırım teşvik belgesi alınmıştır. Buyatırımlardan üçü Mardin, dördü Batman ve kalan dördü ise Siirt’tegerçekleşmiştir. Toplam 286 kişilik istihdam taahhüdünde bulunulmuştur. En yüksekistihdam taahhüdü 125 toplam kişi ile Batman’dan verilmiştir. Bölgemizde Martayındaki sabit yatırım tutarı ise 23 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

         Kurulan kapanan işletme sayısında Bölgemizde,2012 yılında toplam 1160 işletme kurulmuş, 331 işletme kapanmıştır. Kurulanişletme sayısında bir önceki yılın toplamına göre % 9 artış gözlenirken,kapanan işletme sayısında % 8 oranında düşüş meydana gelmiştir. Bölgemizde,2013 yılı şubat ayında kurulan 103 işletme sayısı bir önceki yılın aynı ayındakurulan 99 işletme sayısına göre % 4 oranında artmış, aynı zamanda kapanan işletmesayısı da yine bir önceki yılın aynı ayına göre % 22 azalmıştır.

         Sanayi kapasite raporu ve çalışanistatistikleri 2012 yılı TOBB verilerine göre Bölgedeki kapasite rapor sayısı 503 olup toplam çalışan sayısı 12.896’dır. Bölgedeki çalışanlarınbüyük bir kısmını yaklaşık % 71 ile işçi grubu oluşturmaktadır. 2012 yılı kapasiteraporları istatistiklerine göre, Bölgemizde en çok kodlanan ürün kepek, kavuz ve buğdayın kalburdangeçirilmesi, öğütülmesi veya diğer işlemleri sonucunda kalan artıklar olmuştur. En çok kodlananfaaliyetler listesinde ise öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı ilksırayı almıştır. Türkiye için en çok kodlanan faaliyetler listesinde bufaaliyet onuncu sırada yer almıştır.

         Dış ticaret istatistiklerine bakıldığındaBölgenin son 6 yıl içerisindeki dış ticaret performansı göre ihracatdeğerlerinin sürekli artış eğilimde olduğu görülmektedir. Bölgedeki ihracatınbüyük bir kısmı sınır kapısının bulunması sebebiyle, Şırnak ilindenyapılmaktadır. Türkiye"deki ithalatın ihracattan fazla olma eğilimi Bölgemizdetam tersi durum göstermektedir. Bölgenin dış ticaret hacmi, ihracat değerininyüksek olması ve sürekli artış göstermesi sebebiyle, artış eğilimindedir.Bölgenin 2012 yılı dış ticaret hacmi 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 855’tir. Habur Sınır Kapısı’nın Bölgeiçerisinde olması sebebiyle, Bölgenin en büyük yurt dışı pazarı Irak’tır.Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2012 yılında, Bölgenin Irak’a yaptığı ihracat değeri 2.078milyon doları bulmuştur. Irak’tan sonra Bölgenin en çok ihracat yaptığıilk 10 ülke İran, Mısır, Suriye, Libya, Lübnan, Ürdün, Ukrayna, Rusya veAzerbaycan-Nahcıvan şeklinde sıralanmıştır.

        İş gücü istatistikleri İŞKUR istatistikîverilerine göre incelendiğinde Bölgemizde 2012 yılı iller itibariyle iş başvuruları ve işe yerleştirmeler,2012 yılında yapılan toplam 53.601 iş başvurusundan 12.707’si işe yerleştirmeile sonuçlanmıştır. Bu dönem içerisinde, % 24’ü bulan Bölgedeki işe yerleştirmeoranı, % 28 olan Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Bölgemizde, 2013 yılıMart ayında yapılan toplam 3.754 iş başvurusundan 452"si işe yerleştirme ile sonuçlanmıştır.Bu dönem içerisinde, % 12 olan Bölgedeki işe yerleştirme oranı, % 26 olanTürkiye ortalamasının altında kalmıştır. 2013 yılı Mart ayında yapılan işbaşvuruları bir önceki aya göre % 11,6 oranında azalırken, işe yerleştirmeleryaklaşık % 8,4 oranında artmıştır.

Ekonomik Göstergeler Bülteni..