Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ülke genelinde yürütülen “Anadoludakiler Projesi” kapsamında dijital platformlarda 81 ile ait olan özgün ürünler sergilenmektedir. Dicle Bölgesi’nde bulunan ürünlerde keşfedilmek için meraklıların ilgisini çekiyor.
Ajansımızın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’nde (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) bulunan “Bereket, Birikim, Beceri” temaları altındaki özgün ürünler şunlardır:
BEREKET Topraktan
Anadolu topraklarında olgunlaşarak en doğru vakitte hasat edilen, her mevsim bol, her daim rengarenk tarımsal ürünler vardır.
Dicle Bölgesi’nin bereketli topraklarında yetişen ürünlere örnek olarak Mardin’den (Günaşırı Acur, Susuz Tarımın Gururu Midyat Kavunu, Güzün Gücü Mezrone Üzümü, Medeniyet Beşiğinin Mirası Sorgül Buğdayı) Batman’dan (Memleket Hasretine Son Veren Sason Çileği) Siirt’ten (Fıstığın Yabanı Tillo Bıttımı, Dalından Doğal Kokteyl Zivzik Narı, Az Yağlı Çok Sağlıklı Siirt Fıstığı) ve Şırnak’tan (Baharın Kızı Soryaz)
BİRİKİM Mutfaktan
Anadolu’nun erzak kültüründeki pişirme ve muhafaza teknikleri ile kilerlerde bekledikçe besin değeri yükselen temel gıda ürünleri vardır.
Dicle Bölgesi’nin zengin mutfağından Mardin’de (Ekmek Yoksa Yenir Bakısma, Boylu Poslu Acur Turşusu, Bayram Sevinci Badem Şekeri İmlebbes) Batman’da (Nimetin Atası Tandır Ekmeği) Siirt’te (Siirt’in Islak Peksimeti Iğbeys Keek, Gençliğin Koruyucusu Bıttım Sabunu) ve Şırnak’ta (Tarihi Değirmenlerin Sakini Kumçatı Tahini)
BECERİ Ustasından
Anadolu’da doğanın hammaddeleri ve geleneksel teknikler ile maharetli ellerde üretilen zanaat ürünleri vardır.
Dicle Bölgesi’nin becerikli ustalarından Mardin’de (Mardin’in Tel Danteli Telkâri, Mardin’in Kimliği Taş İşlemeciliği, Yüzü Tarih İşli Bakır Tepsi, Midyat’ın Sessiz Sedası İğne Oyası, Medeniyetleri Aşan İnatçılık Basmacılık) Batman’da (Ateşin Bağrı Tandır Ocağı, Kültür İçin Emek Kitre Bebek) Siirt (Tiftik Keçisinin Isıtan Hediyesi Siirt Battaniyesi) Şırnak’ta (Dokunan Tiftik Şal-u Şepik, Boylu Poslu Şırnak Bastonu)
Yerel Üretici ve Zanaatkarlar ile Buluşma
Bereket, Birikim ve Beceri temaları altında satın alınmak istenen ürünler için müşteriler ile üretim yapan zanaatkar, girişimci ve kooperatifler bir araya getirilerek buluşmaları sağlanmaktadır.
Sosyal Satın Alma Modeli
Kırsal bölgelerdeki tarımsal üretimi ve kooperatifleri destekleyerek, yerel zanaatkarların üretimlerine devam etmeleri sağlanır. İnternetteki dijital platformlar aracılığıyla yerel üreticilerin ürünleri satın alınarak temin edilebilmektedir. Sosyal satın alma hareketi oluşturma yoluyla yerel, geleneksel ve sağlıklı ürünler satın alınarak yerel kalkınma desteklenmektedir.
Anadolu'dan İlham Veren Hikayeler
Kooperatif ve girişimcilerin cesaret ve deneyimlerinden ilham alarak, yerel üretimi desteklemek için Dicle Bölgesi’nde kurulmuş olan örnek kuruluşlar Mardin Topraktan Tabağa Kooperatifi, Mardin El Emeği Köyü Kooperatifi, Mardin Leap Natural Kooperatifi ve Batman’da İnci Hanım Üzerlik Bitkisinden Nazarlıktır.