Loading...
Haber Galerisi
Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı 09 Temmuz 2024 | 16:58

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı” Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde gerçekleştirildi. “Bereket, Birikim ve Beceri” mottosuyla hayata geçirilen “Anadoludakiler” projesinin tanıtım programında 81 ilin yöresel ürünleri sergilendi.

İstanbul AKM’de yapılan “Anadoludakiler Sergisi ve Tanıtım Programı” ülkemizin kültürel, geleneksel ve coğrafi zenginliklerini gün yüzüne çıkarmayı amaçlamaktadır. “Anadoludakiler” projesi, topraklarımızın tarımsal bereketi, mutfak kültürümüzün kilerleri dolduran birikimi, zanaatkarlarımızın becerilerinin çeşitliliği ve zenginliğini hikayeler ile görünür kılarak, girişimciler ve kooperatifler için yenilikçi girişim fırsatlarını ortaya çıkarmayı, yerel ve bölgesel kalkınmayı desteklemeyi hedeflemektedir.

Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Kalkınma Ajansları Genel Sekreterleri ile Ajans Genel Sekreterimiz Aykut Aniç ve çok sayıda davetli katıldı.

“Yerel Ürünlerimizi Markalaştırarak Ulusal Kalkınmayı Desteklemeyi Hedefliyoruz”

Emine Erdoğan, programda yaptığı konuşmada Anadoludakiler projesine ilişkin, "Anadolu'muzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yeniliklerle günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda, yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz" dedi. Bugün toprağın bereketini, mutfak kültürünün birikimini, usta ellerin becerisini yeniden keşfetmek ve yaşadıkları dünyanın istifadesine sunmak amacıyla bir arada olduklarını söyledi.

Medeniyetler beşiği bu toprakların insanlığın ilk ana yurdu, keşiflerin coğrafyası olduğunu, tarihte ilklerin ve teklerin burada yaşandığını kaydetti. Bilinen ilk parşömenin Bergama'da üretilmesinin, ilk resmin Çatalhöyük'te çizilmesinin, ilk tohumun Mezopotamya'da atılmasının, ilk masalın Anadolu'da anlatılmasının tarihteki bu ilklere verilecek örneklerden yalnızca birkaçı olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, asırlardan bugüne ulaşmayı başarmış Anadolu'nun eşsiz hazinelerinin varisleri tarafından yeniden keşfedilmeyi beklediğini bildirdi.

“Sanayi ve Teknolojiden Güç Alan Bir Yerel Kalkınma Modelini Adım Adım Hayata Geçirme Kararlılığına Sahibiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır açılış konuşmasında, bugün bu kıymetli buluşmada sizlerle bir müjdeyi paylaşmak isterim. “Anadoludakiler” hareketimiz kapsamında, 81 ilimizin tamamında, Kalkınma Ajanslarımız ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Destek Programını bugün ilan ediyoruz. Kriterlerimiz çerçevesinde projeleri başarılı olan girişimcilerimizi, kooperatiflerimizi, usta ve zanaatkarlarımızı bu program ile destekleyeceğiz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ’Yerel Kalkınma Hamlesi” vizyonumuz doğrultusunda; yerel üretim değerlerimizi yenilikle buluşturan, geleneksel değerlerden beslenen, sanayi ve teknolojiden güç alan bir yerel kalkınma modelini adım adım hayata geçirme kararlılığına sahibiz” dedi.

Kalkınma ajansları eliyle yerel ürünlerin tescilinden üretimine, markalaşmasından pazarlanmasına kadar tüm süreçler için destekler sunulduğunu belirten Bakan Kacır, "Kalkınma Ajanslarımız ve Güneydoğu Anadolu Projesi, Doğu Anadolu Projesi, Konya Ovası Projesi ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdarelerimiz eliyle refahın yurt sathında dengeli şekilde yayılması için gayret gösteriyoruz. Bugüne dek; Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı, Üreten Şehirler Programı, Çalışan ve Üreten Gençler Programı gibi farklı destek mekanizmalarını hayata geçirerek Kalkınma Ajanslarımız eliyle sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize yönelik yaklaşık 26 bine yakın projeye 75 milyar liranın üzerinde destek olduk. Yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte 126,5 milyar liralık yatırım hacmi oluşturduk" şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, "Anadolu'daki Bereket, Birikim ve Beceri" mottosuyla hayata geçirilen proje, Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma İdareleri aracılığıyla yürütülecektir.

“Bereket, Birikim, Beceri” Temalı Özgün Ürünler

Anadoludakiler projesi, topraklarımızın zenginliğini dijital platformda paylaşarak yerel üreticilerimizin desteklenmesini, geleneksel kültürümüzün yaşatılmasını ve yerel potansiyellerin keşfedilmesini sağlayacaktır. Anadoludakiler adıyla kurulan dijital platformda “Bereket, Birikim, Beceri” temaları altında özgün olan ürünler seçildi.

Ürün Seçimi Nasıl Yapıldı?

Anadolu topraklarının bereketi, birikimi ve becerilerinin çeşitliliği, kültürlerarası ve kapsayıcı bir bakış açısı ile seçilir. Ürünler, şehirlere değil, idari sınırları aşan kültürel coğrafyaya aittir. Coğrafi özgünlüğü olan, sorumlu üretim ile üretimi yapılan, geleneksel yöntemlerin kullanıldığı, mevcut ya da potansiyel olarak iş yaratma ve bölgesel ekonomiyi destekleme potansiyeli olan ürünler platformda yer almaktadır. Ürünlerin keşfedici, teşvik edici, tetikleyici, buluşturucu, ticari üretim potansiyeli olan ve kırsal kalkınmayı destekleyici nitelikleri dikkate alınmaktadır.

Anadolu’nun yerel ürün çeşitliliği “Bereket, Birikim, Beceri” adıyla üç kategoride sınıflandırılmıştır.

Toprağın Bereketi: Bereket coğrafyasının toprak ve su ile ortaya çıkan, hammadde niteliğindeki tarımsal ürünlerdir.

Mutfağın Birikimi: Tarihsel süreç içinde aktarılan mutfak kültürünün birikimini ifade eden temel gıda ürünleridir.

Ellerin Becerisi: Doğal malzemelerle, geleneksel üretim yöntemleri kullanılarak aktarılan el sanatları ve zanaat ürünleridir.

Belirlenen kriterlere uygun olan yerel ürün sayısının artırılması amacıyla, platform kullanıcılarının ürün önerileri toplanarak yerel ürün envanterinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Keşifler coğrafyası Anadolu'da, toprağın bereketi, mutfak kültürünün birikimi ve ellerin becerisi yeniden keşfedilecektir.