Ajansımız, Batman’da özel sağlık kuruluşlarından gelen talepler doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmelerimiz neticesinde düzenlenen “Sağlık Turizmi Ticaret Bakanlığı Destekleri Bilgilendirme Semineri” yapıldı.
Batman'ın sağlık turizmi konusundaki potansiyelini geliştirmek ve gerek kamu gerek özel sektör kuruluşları arasındaki iş birliğini artırmak amacıyla, Ajansımız koordinasyonunda Batman İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve sağlık turizminde öne çıkan özel sağlık kuruluşları temsilcilerinin katılımı ile 3 Temmuz 2024 tarihinde bir başlangıç toplantısı yapılmıştı. Söz konusu toplantıda, özel sağlık kuruluşlarının dış ülkelerde irtibat büroları açtıkları, ancak bunların sürdürülebilirliğinin kısıtlı olduğu tarafımıza bildirilmiş ve kamusal destek imkanları konusunda destek talebi iletilmiştir. Irak'tan Türkiye'ye gelen sağlık turisti hareketliliğinden daha fazla pay almak amacıyla Ticaret Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla bilgilendirme semineri yapılmasında fayda görüldüğü bildirilmişti.
Bu kapsamda Batman Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, Ajansımızın Batman Yatırım Destek Ofisi Koordinatör Vekili Kadir Öz, Batman İl Sağlık Müdür Yardımcısı Atıf Gür ile Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Sağlık ve Seyahat Hizmetleri Dairesi Uzmanı Osman Acısu’nun yanı sıra Batman’daki özel hastane, tıp merkezi ve diş poliklinikleri temsilcileri katıldı.
Batman, 1.832 yatak kapasiteli 13 sağlık tesisi (Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi'ne sahip 3 tesis) ile TRC3 Bölgesi'nde sağlık turizmi konusunda öne çıkan ilimizdir. Batman'a sağlık hizmetleri için, Irak'tan önemli sayıda hasta gelmektedir. Tedavi ücretlerinin nispeten ucuz olması, hastanelerin yeni kurulmuş ve modern altyapıya sahip olması, gelişmiş tıbbi teknoloji ve cihaz kapasitesi, kolay, hızlı ve alternatif ulaşım imkanları, Hasankeyf destinasyonu ve modern konaklama tesisleri ile hem tedavi ve hem de tatil yapma seçeneğinin bir arada olması, Irak’tan gelen turistlerin kendi dillerinde sağlık hizmeti alması ili avantajlı kılmaktadır.
Bununla birlikte 2015 yılında yapılan düzenleme ile sınır kapısında vize uygulaması kaldırılmış ve Irak’tan gelmek isteyen hastalar vize konusunda sıkıntılar yaşamıştır. Habur Sınır Kapısında çok uzun süre beklemek zorunda kalınması ile gelen ziyaretçi sayısı olumsuz etkilenmiştir.
Batman’da sağlık turizmi verileri incelendiğinde, sağlık turizmine olan ilginin her geçen yıl artmış olduğu görülmektedir. 2015 yılına kadar kapıda vize uygulaması kapsamında yıllık ortalama 13 bin yabancı hastaya 700 ameliyat yapılırken, uygulamanın kaldırılması ile özellikle operasyon ihtiyacı olan hastalarda ciddi oranda düşüş yaşanmıştır. 2018-2024 döneminde 37 bin yabancı hastaya 3 bin ameliyat yapılmış olup, 50 milyon TL ciro elde edilmiştir. Hizmet kapsamı incelendiğinde diş protez, KVC ve tıbbi onkoloji alanında özellikli hizmetler verildiği dahiliye, ortopedi ve kardiyoloji alanlarında hasta başvuruları yapıldığı görülmektedir.
Diğer taraftan, Irak Cumhuriyeti'nin 15 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye'ye yapacakları her 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren vize muafiyeti sağlanmıştır. Söz konusu vize muafiyeti, Türkiye'ye sağlık turizmi amacıyla gelen ziyaretçi sayısında da artışa sebebiyet verecek olup, başta Batman olmak üzere bölgemizin daha fazla ziyaretçi çekmesi bakımından bir imkân doğurmuştur.
Seminer, Ticaret Bakanlığı Uzmanı Osman Acısu tarafından yapılan sağlık hizmeti ihracatına yönelik destekler konulu sunumun akabinde konuyla ilgili merak edilen soruların cevaplanmasının ardından program sona erdi.