Dicle Kalkınma Ajansı Batman Yatırım Destek Ofisi, hazır giyim firmalarıyla Batman Yatırım Destek Ofisi’nde buluştu. Ajans Mali Destek Programlarının temel dayanağını oluşturan Dicle Bölge Planı (2011-2013) gelişme eksenleri ve stratejik önceliklerinin tanıtılması ile başlanan çalıştayda, Batman Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Alper DEMİR, Ofis tarafından 13 hazır giyim firmasına uygulanan firma anketleri ve çalışan anketlerinin sonuçlarını firma sahipleriyle paylaştı. Ayrıca Batman’da sektör adına yürütülecek çalışmalara stratejik dayanak oluşturacak olan ve Yatırım Destek Ofisi tarafından hazırlanma aşamasında bulunan “Hazır Giyim Sanayii Sektör Analizi Raporu”nun iş adamlarına tanıtımı yapılıp sektör öncülerinin önerileri alındı.
Çalıştayda başta Batman Valisi Sn. Ahmet TURHAN’ın özverili destekleriyle üretime geçme şansı bulan hazır giyim firmalarının sosyal ve ekonomik açıdan Batman’ın gelişimine sağladığı katkı rakamlarla vurgulandı. Yapılan projeksiyona göre 2011 yılı sonuna kadar sektörün 2000’in üzerinde kişiye istihdam sağlayacağı göz önüne alınarak tüm şirketlerin ortak bir insan kaynağı politikası edinmelerinin önemi dile getirildi.
Demir, tekstil ve hazır giyim sanayinin gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde lokomotif sektör olma özelliğine sahip olup sanayileşme sürecine geçişte etkin rol oynadığını ve ayrıca sektörün emek yoğun bir sektör olması nedeniyle istihdam sorununa da ilaç olduğunu ifade etti. Çalıştayda, hazır giyim sanayi sektör öncülerinin kalıcı olmak için Ortadoğu’yu hedef alan markalaşma faaliyetleri geliştirmesinin gerekli olduğu ifade edildi. Batman’da hazır giyim firmalarının pazar sorunu yaşamaması, işgücü maliyetlerinin düşük olması ve Bölge’deki sektöre ilişkin uygulanan teşviklerin hazır giyim sektörü için büyük fırsat olduğu ifade edildi.
2011 yılı Temmuz ayından itibaren yerli üreticileri korumak amacıyla uygulamaya geçecek olan tekstil ürünleri ithalinde %20, konfeksiyon ürünleri ithalinde %30 oranında ilave gümrük vergisi uygulaması sonucu imalatçının avantaj elde edeceği piyasa için üreticiler tarafından özel bir planlama yapılıp stratejiler belirlenmelisinin Batman hazır giyim sanayinin geleceği için büyük önem taşıdığı ifade edildi.
Bu konjonktürel fırsatı değerlendirmek amacıyla ilde yeni yatırımcılara tahsis edilecek ikinci bir hazır giyim sanayii alanının oluşturulması için Batman Valisi Sn. Ahmet Turhan ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek’in işbirliği içinde oldukları da dile getirildi.
Toplantıda sunulan, %52’sini kadınların oluşturduğu 232 tekstil sektörü çalışanına uygulanan ve Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ankete göre;
· Çalışanların %97’si işlerinden memnun,
· Mevcut işine başlamadan önce sektörde çalışanların oranı %78,
· İş devam ettiği sürece uzun süre çalışmaya devam edebileceğini söyleyenlerin oranı %96,
· Mevcut işinin yerine kasiyer olarak çalışmayı tercih edebileceğini düşünenlerin oranı ise sadece %18’dir.
DİKA’nın bu araştırması, ilde yeni olmasına rağmen çalışanların tekstil sektörüne karşı bakışlarının olumlu yönde olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Hazır giyim imalatçıları 2008-2010 yıllarında eski tekel binalarına yerleştirilmiş kısa süre içinde Batman ili ekonomisine önemli bir katkı sağlamıştı.