Loading...
Bölgemize 12.600.000 € AB Kaynağı 07 Ocak 2014 | 17:04

Avrupa Birliği desteğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı 2013 Yılı Operasyon Teklif Çağrısı” kapsamında Ajansımız, Dicle Bölgesi’ndeki Üniversiteler ile Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından sunulan üç adet proje teklifi başarılı bulunarak kabul edildi. Bu programla 14'ü Ajanslardan olmak üzere Türkiye geneli toplam 37 operasyon kabul edilirken Ajansımızın faaliyet gösterdiği Bölge’den 3 adet proje başarılı bulunmuştur.

Ajansımız tarafından hazırlanan “Dicle’de Genç İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” adlı teklifimiz başarılı bulunarak destek almaya hak kazandı. Toplam bütçesi 5 milyon 300 bin Euro olan bu projenin malzeme alımına 300 bin Euro, teknik desteğe 2 milyon Euro kaynak sağlanırken; hibe olarak da 3 milyon Euro kaynak sağlanacaktır. Bu proje ile amaçlanan öncelikler, özellikle gençlerin işsizlik oranlarını azaltarak, daha çok insanı istihdama çekmek ve istihdamda kalmalarını sağlamaktır.

Operasyon programı kapsamında yürütülecek faaliyetler çerçevesinde, operasyon teklifinin başarılı bulunması ile birlikte, Ajans’ımıza hibe programında kullanmak üzere toplam 3 milyon Euro kaynak tahsis edilecektir. Ajansımız bu kaynağı çeşitli faaliyetleri desteklemek üzere kullanabilecektir. Bunlar mesleki eğitimler, girişimcilik eğitimleri, iş kurma, iş geliştirme, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri, çıraklık, staj, istihdam garantili mesleki eğitimler, kariyer rehberlik hizmetleri, iş arama danışmanlığı ve okuldan işe kolay geçişi teşvik eden faaliyetlerdir. Ayrıca eğitim ve istihdam odaklı faaliyet gösteren kurumların işbirliğini geliştirme ve politika oluşturma süreçlerine destek olacak faaliyetlerde desteklenecektir.

Bu operasyon teklif çağrısı kapsamında Ajansımızın teknik destek sağladığı başka operasyonlarda başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştır. Şırnak Üniversitesi tarafından hazırlanan, Dicle Bölgesi’ndeki Artuklu, Batman ve Siirt Üniversiteleri’nin operasyon ortağı olduğu “TRC3 Bölgesi’nde İşgücünün Çalışma Şartlarının İyileştirilmesi ve İş Olanaklarının Arttırılması” adlı operasyonun toplam bütçesi 4.100.000 Euro’dur. Proje kapsamında teknik destek ve makine ekipman desteği yer almaktadır. Proje kapsamında yapılacak olan başlıca faaliyetler arasında genç girişimciliğin desteklenmesi eğitimleri, işgücü piyasası analizi raporu hazırlanması, mesleki eğitimlerin verilmesi, kariyer rehberliği, meslek danışmanlığı eğitimleri, 4 üniversitede kariyer rehberliği ve meslek danışmanlığı merkezleri açılacaktır. Genç istihdamı üzerine çalıştay ve sempozyumlar düzenlemek; bunun sonucunda yayınlar basmaya kaynak oluşturmak, işçi ve işverene yönelik KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılayacak veri tabanları veya E-portallar hazırlanacaktır.  Dört üniversitede kariyer günleri düzenleme, ortak projeler hazırlama, üniversite ile özel sektör arasında işbirliğini geliştirmek gibi faaliyetler düzenlenecektir.

Bununla beraber Siirt Üniversitesi ile Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa hazırladığı “Çağrı Merkezi Operatörlüğü Altyapısını Güçlendirme” adlı operasyon başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştır. Operasyonun toplam bütçesi 3 milyon 200 bin Euro’dur.

“İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı 2013 Yılı Operasyon Teklif Çağrısı” kapsamında tahsis edilen fonların % 85’i Avrupa Birliği katkısı olup, % 15’i ulusal kamu kurumları tarafından uygulanan operasyonlar haricinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sağlanacaktır.

Böylece Ajans’ın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’ne bu program kapsamında toplam 12 milyon 600 bin Euro kaynak sağlayacak olan üç adet operasyon teklifi başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştır.

Bölgemize hayırlı olmasını dileriz.