Bölgemize Örnek Çevre Dostu Akıllı Bina
25 Haziran 2014 | 15:11
Ajansımızın açık ihale usulü ile ihale edilen “Ana Hizmet Binası İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi” ihalesi sonuçlandı.
Söz konusu ihale için toplam 5 teklif verilmiş ve bu tekliflerin tamamı geçerli sayılmıştır. Verilen teklifler arasında ekonomik olarak en avantajlı teklif; 8.474.000,00 ? + KDV bedelle Murat ORUÇ Mühendislik Müteahhitlik Taahhüt ve Müşavirlik İşleri - Mehmet Ali Oruç İnşaat Mühendisi Müteahhit Ortak Girişimi’nin teklifi olmuştur. İhaleyi alan Ortak Girişim ile Ajansımız arasında 23.06.2014 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Ajansımız adına Genel Sekreterimiz Dr. Tabip Gülbay, Oruç Mühendislik ortak girişimi adına Murat Oruç ve Muzaffer Oruç (Mehmet Ali Oruç’a vekaleten) sözleşmeye imza atmışlardır.
İnşaat, Ajans merkezi olan Mardin’de Artuklu Merkez İlçesi Yenişehir Mahallesi Havalimanı Yolu Orman Fidanlık Müdürlüğü altında toplam 12.314 m2 alan üzerine 5.628 m2 kapalı alanda yapılacaktır. Sözleşme gereği 15 ayda bitirilmesi gereken inşaatın ihaleyi alan Ortak Girişim tarafından 9 ayda bitirilmesi planlanmaktadır.
Ajans Binası Nasıl Olacak?
Yüzde Yüz Çevre Dostu
İklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtılması / soğutulması / havalandırılması suretiyle doğal havalandırmadan azami derecede faydalanma, ısı geri kazanımlı klima santralleri gibi çalışmalar yapılmıştır. Yağmur ve atık suların arıtılarak bir depoda toplanması ve sonrasında toplanan atık suyun bahçe sulaması ve rezervuar sularında kullanılması öngörülmüştür. Aydınlatma elemanları için gün ışığına duyarlı aydınlık azaldığında devreye giren enerji verimli bir otomasyon sistemi düşünülmüş olup, bunun yanı sıra çevre aydınlatmalarının tamamı güneş enerjilidir. Yani gündüz depolanan güneş enerjisi geceleyin aydınlatmada kullanılacaktır.
Kendi Enerjisini Kendisi Üretecek
Proje, binada kullanılan enerjinin verimli olması, binanın çevre ile dost olması, iklimlere göre binanın kontrollü olarak ısıtılması / soğutulması, su kaynaklarının verimli kullanılması, doğa ile uyumlu bir tasarıma sahip olması gibi özellikleri ile sürdürülebilir mimarinin ülkemizdeki ender örneklerinden biri olacaktır. Bunun yanı sıra akıllı bina diye tabir edilen teknolojik ve çevre dostu yapı, çevreci bir kimliğe sahip olacaktır.
Bina için işletme maliyetlerini düşürecek tasarımlar yapılarak yapının değerine katkı sağlanacaktır. Ofislerin dış cephelerinde “Double Fassade” diye adlandırılan sistem kullanılacaktır. Bu sistem sayesinde ofislerin havalandırmalarında taze ve doğal havadan maksimum fayda sağlanacaktır. Böylece yapıdaki toplam enerji tasarrufu % 65’leri bulacaktır. Ofis çatısında kristalize fotovoltaik güneş pilleri, merdiven evi üzerinde de sıcak su üreten güneş kolektörleri sayesinde bina enerjisinin bir kısmını kendisi üretecektir.
LEED Gold Sertifikası
Ajans ana hizmet binasının tamamlanması ile binanın çevreci ve yeşil bir bina olduğu resmileştirmek için LEED Gold sertifikasının alımı hedeflenmektedir. Enerji ve çevre dostu tasarımında lider kuruluş olarak bilinen “LEED Gold Sertifikası” İngilizcede yüksek dereceden sürdürülebilir bina anlamını taşımaktadır. Bu sertifika, “ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi” tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesinden oluşmaktadır. 1998'den beri verilmekte olan LEED Gold sertifikası için bugün 15 binden fazla proje kayıtlı bulunmaktadır. Bu sertifika ile binanın tasarımı dâhil malzeme seçimleri, inşaat, statik, mekanik, elektronik vb. tüm uygulamalar ile yukarıda tanımı yapılan sürdürülebilir mimarinin gereklerinin yerine getirilmesi sağlanacaktır.