Loading...
Çin Çalışma Gezisi Tamamlandı 01 Haziran 2012 | 15:05

Ajansımız Yönetim Kurulu Başkanı ve Batman Valisi Sayın Ahmet TURHAN başkanlığında, Bölgesel Gelişme ekseninde ticari, sınaî ve kültürel paylaşımlarda bulunmak, Bölgemizin yatırım potansiyelini aktarmak ve Ajansımız çalışmalarına yön verebilecek uygulanabilir proje örneklerini incelemek, program kapsamında belirlenen stratejik öneme sahip kurumlarla kurumsal iletişimizi kurmak / güçlendirmek üzere 21 - 26 Mayıs 2012 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti çalışma ziyaretini gerçekleştirdi.
Çin çalışma gezisinin ilk ayağı olan Şanghay’da çalışma gezisi heyetimiz; Çin’in ve özellikle Şanghay’ın son yıllarda kalkınması ve ekonomik büyümesinde Çin Hükümeti’nin uygulamış olduğu doğru ve isabetli politikaların şekillenmesinde en önemli katkıyı sunan ve aynı zamanda dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Fudan Üniversitesi ve Fudan Kalkınma Enstitüsü yetkilileri ile görüşmüştür. Çalışma gezisi heyetimizi Üniversite Rektör Yardımcısı Sayın Lin Shang-li ve Fudan Kalkınma Enstitüsü Dekanı Öğretim üyesi Sayın Chen Jiakuan tarafından karşılanmıştır. Sözkonusu görüşmede Fudan Kalkınma Enstitüsü tarafından yayınlanan raporların teknik olarak hazırlanış usulü, raporların Hükümet tarafından dikkate alınırlığı gibi hususlar gündeme gelmiştir. Ajansımız ve Bölgemiz adına adı geçen Enstitünün rapor örneklerine ulaşılmış, rapor hazırlanması hususlarında uyguladıkları tekniklerin paylaşılması alanlarında Enstitü ile işbirliği yapılması kararı alınmıştır. Toplantıya, heyetimizle birlikte katılan Shangay Başkonsolosu Sayın Deniz EKE iletişim ve işbirliklerinin gelişmesi adına önemli katkı sağlamıştır.
Bölgemizin; uluslararası ve ulusal üretici şirketlerin Ortadoğu pazarına ulaşmasında Bölgemizde oluşturabilecek bir “Ortadoğu Ticaret Merkezi” için model olabilecek Şanghay Mart İthalat Merkezi ile görüşülmüştür. Ayrıca Bölgemizde üretim yapmakta olan şirketlerin kolaylıkla Çin Pazarı’na ürünlerini tanıtabilmeleri amacı ile Şanghay Mart İthalat Merkezi’nin sağlamış olduğu altyapı hizmetleri hakkında gözlemler yapılmıştır. Görüşmelerde Şanghay Mart İthalat Merkezi’nin, Bölgemiz üreticilerinin Çin Pazarı’na kolaylıkla girebilmeleri için en uygun ortam olduğu tespit edilmiştir. Ajansımız yatırım destek ofisleri tarafından Bölgemizde üretilen ürünlerin Çin pazarına girebilmesi hususlarında ilgili üreticilere “Çin Pazarına Giriş” konulu bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. Gerçekleştirilen ziyarette alınan en önemli sonuç; Bölgemizde üretilen ürünlerin kolaylıkla Çin Pazarı’na girebilmesinin yolunun tespit edilmesi olmuştur. Ayrıca; Şanghay Mart İthalat Merkezi Başkanı Sayın Hansen Tian ile kurulan irtibat sayesinde Bölgemiz üreticilerinin sözkonusu Kurumda yer bulması hususunda kolaylıklar sağlanacaktır. Ajansımız Genel Sekreterliği sözkonusu Kurumu önemsemekte olup ve iletişimini etkin şekilde sürdürecektir.
Kalkınma Ajansı Heyetimiz; ekonomisi hızla gelişen ve yüksek büyüme rakamlarına ulaşan Çin ekonomisindeki gelişmelerin ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmak ve Çin Devlet Konseyi’ne bağlı olarak çalışan Çin Milli Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPNT) ile görüşme gerçekleştirmiştir. Heyetimizi sıcak şekilde karşılayan ve ağırlayan Konsey Başkan Yardımcıları Sayın Zhang Feng ve Sayın Zhao Piao; Çin ve Türkiye’nin iyi ilişkilerin çok eskiye dayandığını İpek Yolu’na vurgu yaparak açıklaması sonrasında Çin’in büyüyen ekonomisi ile birlikte yeniliklere daha açık olduğunu, Türkiye’nin yatırım ortamını yakından takip ettiklerini ve öncelikli olarak ilgi alanları içerisinde bulunduğunu, Çin ekonomisi büyüdükçe Çin halkının tüketim alışkanlıklarını değiştirdiğini örneğin; artık evlerinde Türk halısı kullanmaya başladıklarını ifade ederek Bölgemiz üreticilerinin Çin pazarına giriş yapmakta zorlanmayacaklarını ifade etmişlerdir. Heyet Başkanımız Ajans Yönetim Kurulu Başkanı ve Batman Valisi Sayın Ahmet TURHAN; Çin ve Türkiye’nin özellikle son yıllarda geliştirdiği sıcak ilişkilere ve CCPNT’nin Çin’in kalkınmasındaki rolünün bilindiğine vurgu yaparak; Konsey Başkan Yardımcıları Sayın Zhang Feng ve Sayın Zhao Piao’ya ev sahipliklerinden ve sıcak karşılamalarından dolayı teşekkür etmiştir. Sayın TURHAN, Bölgemizin Çinli yatırımcılar ve üreticiler için özellikle Ortadoğu Pazarı’na güvenli bir şekilde ulaşmaları, üretim ve ticaret yapabilmeleri için güvenli bir liman olduğunu ve yeni teşvik sistemi ile beraber Bölge illerinin (Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak) en avantajlı olan 6. Bölge’de yer aldığını vurgulamıştır. Konsey’le yapılan görüşmeye katılan ve Beiqi marka otomobil üreticisi olan Beijing Automotive Group temsilcilerine Bölgemiz yatırım ortamı hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Bölgemizde yatırımlara sağlanan destek, teşvik ve işgücü maliyetlerinden etkilenen Beijing Automotive Group temsilcisinin Bölgemiz’in yatırımları için güvenli olup olmayacağı şeklindeki sorusuna, Sayın TURHAN cevaben: “Bölgemizin güvenliği ile ilgili tüm yetkililerin şu anda karşınızda olduğunu öncelikle ifade etmek istiyorum ve Bölgemizde yapacağınız yatırımın ve yatırımcıların güvenliğinin sağlanmasının başta Vali olarak bizim görev ve sorumluluğumuzdur. Bölge illerimizden biri olan ve Vali olarak görev yapmakta olduğum Batman’da yıllardır güvenlik sorunu yaşamadan faaliyet gösteren ABD’li petrol şirketini güvenlik konusundaki endişelerinizi gidermesi adına örnek olarak gösterebilirim, ayrıca Bölgemizde yatırım yapmanız durumunda üreteceğiniz otomobillere Türk Malı damgası vurmaktan memnuniyet duyacağımızı belirtmek isterim” şeklinde cevaplayarak Beiqi marka otomobil üreticilerinin Bölgemiz ile ilgili güvenlik endişelerini gidermiştir.
Ajansımız Genel Sekreterliği söz konusu otomobil üreticisine, Bölgemizde yatırım yapması durumunda firmaya sağlanacak destekler ve avantajları özetleyen dokümanı gönderip Bölgemize yatırımı çekmeye çalışacaktır.
Kalkınma Ajansı Heyetimiz; Pekin’de Pekin Büyükelçisi Sayın Murat Selim ESENLİ, Şanghay’da Şanghay Başkonsolosu Sayın Deniz EKE tarafından kabul edilmiş ve Heyetimizi Çin’in ekonomik ve sosyal durumu hakkında bilgilendirmiştir.
Şanghay’da yapılan iş gezilerine Heyetimize eşlik eden Şanghay Ticaret Ataşesi Sayın Bilgehan Kurumlarla etkin bir iletişim kurulmasında önemli bir rol oynamıştır.
Ajansımız tarafından gerçekleştirilen Çin Çalışma Gezisi Programı ile birlikte Bölgemiz için önemli işbirlikleri yapılabilecek kurumlarla iletişim kurulmuş, Bölgemizde uygulanabilirliği yüksek bir proje olan Ortadoğu Ticaret Merkezi için örnek alınabilecek Şanghay Mart Uluslararası İthalat Merkezi yakından tanınmıştır. Ajans Personeli, Bölge yatırımcılarımızın ve Bölgemizde üretilen ürünlerinin Çin pazarına girmesi gibi hususlarda bilgi sahibi olmuştur. Çinli otomobil üreticisi Beijing Automotive Group ile iletişim kurulmuş ve Bölgemizde yatırım yapmaları hususunda çalışmalara başlanılmıştır.