Mardin’in en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Dara Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yeni buluntular sonucunda kentin “Zeytin Üretim ve Ticaret Merkezi” olduğu belirlendi.
Ajansımız tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" çerçevesinde 4 Milyon TL destek sağlanan Mardin’deki 5 bin yıllık Dara Antik Kenti’nde, Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Metin başkanlığında kazı çalışmaları yürütülmektedir. Yapılan kazı çalışmalarında önemli bir veri olan silindir şeklinde zeytin ezme işleyeni bulundu. Kazı Başkanı Metin yeni bulunan zeytin ezme taşının buranın 6. yüzyılda zeytin üretim yeri ve ticaret merkezi olduğunu gösterdiğini söyledi.
Doç. Dr. Metin, “Kentin agorası yapılırken ilk önce dükkân tarzında üretim yapılıyordu. O dönemlerde burada çeşitli teşhir malzemeleri vardı. 6. yüzyılın sonrasında bu ürünlerde birtakım değişiklikler olmuş, yapısal olarak bazı üretime yönelik malzemeler getirilmişti. Silindir şeklindeki zeytin ezme işleyenini bu şekilde yorumlayabiliriz. Zeytinler buraya getirilerek kırılıyor, bir çuvala doldurularak ezme bölümüne aktarılıyordu. Yani burada bir fabrikasyon üretim söz konusu. Dara'nın kazılardaki yeni buluntularla birlikte sivil yapısının çok güçlü bir garnizon kenti olduğu ortaya çıktı. Burada tespit ettiğimiz buluntu bu açıdan çok önemlidir” dedi.