Loading...
Derik’te Kadınlar Aile Sağlığı Konusunda Bilinçlendi 20 Haziran 2012 | 19:23

Projenin amacı Mardin’in Derik İlçesinde aile sağlığı ile ilgili güvenilir bilgi kaynaklarından yoksun özellikle risk altında olan, 15-40 yaş arası kadınların üreme sağlığı konusunda bilgilendirilmesidir.

Projeden faydalanacak olan hedef kitle Derik ilçesinde 2011 yılında kurulan ilk kadın derneği olan Yedi Beyza Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Halk Eğitim Merkezi’dir. Kursiyerlerin seçiminde ise başta eğitim seviyesi düşük veya benzer bir eğitimi daha önce almamış olan kişiler seçilmiştir.

Projenin uygulanacağı yer, aynı zamanda Türkiye’nin geri kalmış yerlerinden biri olduğu için buradaki kadınlar sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda toplumun en dezavantajlı kesimini oluşturmaktadır.

Yedibeyza Derneği tarafından yapılan aile ziyaretleri sonucu kadınların sağlık sorunlarını aşmada gebelik, doğum kontrol yöntemleri, anne sağlığı vb. konularda bir eğitime ihtiyaç duydukları ve bu konuda mümkün olduğu kadar çok aileye ulaşılması gerektiği tespit edilmiştir.

Bu proje ile kadınlar ileri annelik yaşından ve yüksek sayıda gebelikten kaynaklanan risklerden kaçınabilecektir. (Yaşı 18’den küçük olanlar, 35’den büyük olanlar 4 ve daha fazla gebelikler, iki yıldan az aralıklı gebeliklerin önüne geçebileceklerdir.) Buda annede hastalanma, düşük, kürtaj ve ölüm riski oranlarını en aza indirerek beden ve ruh sağlığının korunmasını sağlayacaktır.

Eğitim neticesinde bilinçlenen kadınlar ileri annelik yaşından ve yüksek sayıda gebelikten kaynaklanan risklerden kaçınabilecektir. (Yaşı 18’den küçük olanlar, 35’den büyük olanlar, 4 ve daha fazla gebelikler, iki yıldan az aralıklı gebeliklerin önüne geçebileceklerdir.) Buda annede hastalanma, düşük, kürtaj ve ölüm riski oranlarını en aza indirerek beden ve ruh sağlığının korunmasını sağlayacaktır.