Ajansımızın Mardin"de proje ortaklarından olduğu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı kapsamında geliştirilen, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından kabul edilen 9 ilin projesinin ve bu kapsamda Siirt OSB’de 25 dönümlük arazide kurulacak olan Fıstık İşleme Tesisi ve Mardin Kültürel Turizm Merkezi Projesi"nin de içinde bulunduğu “Operasyonel Anlaşma İmza Töreni” 23 Eylül günü Mardin"de gerçekleşti. Mardin Artuklu Üniversitesi Konferans Salonu"nda düzenlenen törene, Mardin Valisi Sayın Turhan AYVAZ, AK Parti Mardin Milletvekili Sayın Gönül ŞAHKULUBEY, Belediye Başkanı Sayın Beşir AYANOĞLU, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Sayın Ayhan KARACA, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sayın Javier Menendez BONILLA, Ajansımız Genel Sekreteri Sayın Abdullah ERİN ve 9 ilin proje sorumluları katıldı.
Mardin Kültürel Turizm Merkezi Projesi, Mardin Valiliği ve Proje Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında Proje Operasyon Koordinasyon Birimi ve DİKA"nın da içinde bulunduğu Proje Yönlendirme ve Danışma Komitesi oluşturuldu. Projenin uygulanma süresi olan 3 yıl boyunca, Ajansımızın hazırlamış olduğu Bölge Planı doğrultusunda projenin gidişatı değerlendirilecek ve geri bildirimlerde bulunulacaktır.
Avrupa Birliğine katılım öncesi mali yardım aracı olan IPA kapsamında Siirt OSB’de 25 dönümlük arazide kurulacak olan Fıstık İşleme Tesisi Projesinin tam kabul alabilmesi için gerekli ön hazırlık çalışmaları DİKA’nın geçtiğimiz yıl açtığı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında tamamlanmıştı. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte Siirt ve çevresinde yetişen fıstıkları işleyerek Bölge’ye has fıstık üreticiliğinin rekabet gücünü arttıracak olan projenin hayata geçmesi için ilk adım atıldı. Siirt Fıstık Üreticileri Birliği’nin yürüteceği proje, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardımları (IPA) kapsamında yer alan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı çerçevesinde yaklaşık 9,5 milyon avro’luk bir hibe ile destekleniyor. Bölge’de özellikle de Siirt’te artan üretimiyle gün geçtikçe stratejik önemi belirginleşen Siirt Fıstığının bölgeye daha fazla katkı sağlayabilmesi için yerinde işletilebilmesi ve markalaşarak pazara sunulması önem taşıyor. Bu amaçla, IPA kapsamında ön kabul alan “Siirt Fıstığı Altyapısını Geliştirme Projesi”ne DİKA’nın Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında geçtiğimiz yıl destek sağlanarak, projenin ön hazırlık çalışmaları gerekli profesyonel danışmanlık hizmetleri alınarak tamamlanmıştı. Projenin uygulanması sürecinde talepler doğrultusunda Siirt Fıstık Üreticileri Birliği ile Ajansımızın Siirt Yatırım Destek Ofisi işbirliği içerisinde birlikte çalışmaya devam edecek. Projenin 2-3 yılda tamamlanması hedefleniyor. Tesisin hayata geçmesiyle birlikte önemli bir istihdam kapısı olması da bekleniyor. Bu yatırım bir tarım şehri olan Siirt’e yapılan en büyük tarımsal imalat yatırımı olacak.