Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan TRC3 Bölgesinin coğrafi işaret alabilecek özgün yöresel ürünlerin potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu alanda çalışan ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği geliştirmek amacıyla
Mardin’de 6-7 Ekim 2017tarihleri arasında uluslararası düzeyde katılımın gerçekleşeceği
Türkiye nin Coğrafi İşaretler Beşiği: Yukarı Mezopotamya yapılması planlanmıştır. Bu amaçla 23 Ekim 1997 tarihinde Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve ekibi tarafından kurulan ve Coğrafi işaretler alanında ulusal ve uluslararası platformlarda çalışmalar yürüten “
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı” (YÜCİTA) ile iş birliği yapılarak Mardin’de gerçekleştirilmesi planlanan sempozyum hazırlıklarına başlanmıştır.
Sempozyumun AmacıYÜCİTA ile Ajansımız arasında kurulan iş birliği çerçevesinde uluslararası bir coğrafi işaretler sempozyumuna ev sahipliği yapmayı hedefleyen Ajansımız, 6-7 Ekim 2017 tarihleri arasında planlanan sempozyumda ulusal ve uluslararası birçok önemli paydaşı Mardin’de ağırlayarak bölgemizdeki coğrafi işaretler konusunda farkındalığı arttırmayı ve coğrafi işaretler konusunu hukuki, sosyo-ekonomik ve kültürel boyutlarla irdeleyerek gelecekte yapılacak çalışmalara altyapı oluşturmayı hedeflemektedir.
Sempozyum ProgramıSempozyum 3 gün olarak tasarlanmıştır. Toplantının ilk 2 günü içerisinde 5 adet Bölgesel, Ulusal ve Uluslararası düzeyde konuşmacıların yer alacağı 5 adet oturum planlanmıştır. Oturum başlıkları taslak olarak aşağıdaki biçimde belirlenmiştir. Toplantının 3. ve son gününde Ömerli ilçesinde Mezruna üzümüne yönelik saha çalışması ve bağbozumu etkinliği düzenlenmesi planlanmıştır.
I. Oturum : Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde?II. Oturum : Coğrafi İşaretlerde Türkiye’den Örnek OlaylarIII. Oturum : Coğrafi İşaretlerde Anadolu’dan YansımalarIV. Oturum : Coğrafi İşaretlerde Yönetişim ve DenetimV. Oturum : Coğrafi İşaretler ve Mardin: Bir Mezopotamya GerçeğiKapanış Oturumu : Mardin DeklarasyonuBeklenen FaydaSempozyumun Mardin İli ve TRC3 Bölgesinin ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlayacağı, Bölgenin özgün yöresel ürünler deseni ve zenginliğini ortaya çıkararak yöresel tarım ve gıda ürünlerinin üretimini teşvik edeceği ve tarım ve gıda imalatı sektörlerinde yerel ekonominin güçlenmesine katkı sağlayacağı ve Bölge illerinde gastronomi ve kırsal turizm faaliyetlerini canlandıracağı ön görülmektedir.