Dicle Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Pervari Ziraat Odası’nın “Profesyonel Nar Yetiştiriciliği” adlı proje eğitimi Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Aktürk tarafından Pervari Halk Eğitim Merkezinde verildi. Ayrıca uygulamalı olarak sahada ağaç başında gerçekleştirilen eğitimde çiftçiler karşılaştıkları sorunların çözümlerini yerinde öğrenme imkanı buldular.
Eğitimin amacı Pervari’deki nar üreticisinin işletme, bakım, sulama ve depolama şartlarının daha iyi duruma getirilerek teknolojik gelişmelerden haberdar olmasını sağlamak. Profesyonel nar üreticiliğine geçerek rekabet gücü yüksek nar üreticileri yetiştirmek ve bölge ekonomisine destek sağlamak.
Geleneksel tarım yöntemleriyle nar üreticiliği yapılması verimin düşük olmasına, buna bağlı olarakta rekabet gücünün zayıf olmasına sebep olmaktadır. Nar üreticilerinin eğitim alma imkanı olmadığından nar ağacı hastalıkları ile mücadele yöntemleri konusunda yeterli bilgiye sahip değillerdir. Buda bölgede profesyonel nar yetiştiriciliği eğitimini zorunlu hale getirmiştir.
Böylece proje kapsamında verilen eğitim üreticinin bilinçli ve modern üretim tekniklerini kulllanarak yetiştiricilik yapması; zivzik narının daha kaliteli ve rekabet üstünlüğünü sağlayacak şekilde pazarlanmasını sağlayacaktır.
Eğitim sonucunda çiftçiler profesyonel nar yetiştiriciliğini yaygınlaştıracak ve yeni nesillere geleneksel tarım yöntemleri yerine teknolojik ve modern yöntemlerin kullanımına imkan sağlayarak sürdürülebilirlik sağlanacaktır.
Bu eğitime paralel olarak teknik destek programı kapsamında Mardin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün “Bağcılığın Geliştirilmesi” Batman Sason Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün “Çilek Yetiştiriciliği” Mardin Ömerli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün “Meyveciliğin Geliştirilmesi” ve Siirt’in Şirvan Pirinçli Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi “Bağ Bahçecilik Eğitimi” projeleri desteklenerek eğitimleri gerçekleştirilmiştir.