Katılımlı Planlama Eğitimi: Kalkınmayı Değil Kalkınma Algısını Yönetebilmek
Dicle Kalkınma Ajansı’nın Bölgesel Gelişme Planı hazırlama ekibi uzmanları 16-18 Eylül 2010 tarihlerinde üç günlük ‘Katılımlı Planlama’ üzerine eğitim aldı. Eğitim geniş bir yelpazede bağımsız danışman ve eğitmen olarak çalışan, daha önce TED Genel Müdürlüğü, Türkiye Kalkınma Bankası Eğitim Müdürlüğü ile Rekabet Kurumu ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin Kurumsal İletişim Danışmanlığı görevlerinde bulunmuş Uğur ERSOY tarafından gerçekleştirildi.
Katılımlı stratejik planlama anlayışının didaktik ve alışılageldik biçimlerinden uzak bir şekilde, kişilerin algı ve iletişim yönetimi, bağımsız sorgulama, ilişkilendirme ve eleştirel düşünme kapasitelerini arttırıcı bir şekilde ele alındığı eğitimde, uzmanlar kalkınma ajanslarının aslında bölgedeki kalkınmadan çok karşılarındakinin kalkınma algısını yönetebilmekle ilgili olduğunu tartıştılar.
“İdeal Gerçeğin En Büyük Düşmanıdır”
Eğitimde, Kalkınma Ajanslarının kalkınma yönetimi değil “kalkınma algısı” yönetimi yapması gerekliliği üzerine “yönetim”in “ideal” olanı değil “optimum” olanı, yani işin gerçek doğasına uygun olan koşulları sağlamaya yönelik olduğu konuşuldu.
Stratejik düşünce üzerine de eğitim alan uzmanlar, dikey ve kapsamlı düşünmenin farklarını anlayarak, çalışmalarında “kapsamlı düşünme” yani doğrusal bir şekilde ilerlemeyen her yolun bir bileşen olduğu, iletişim kanallarına dayanan, farklı güzergâhlar ve mantıksal sıçrayışlar içeren bir düşünce biçimini nasıl uygulayabileceklerini ele aldılar.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nin tarih ve sanat dolu ortamında gerçekleşen eğitimden sonra, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah ERİN, Eğitmen Uğur ERSOY’a bir plaket takdim etti.