Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) uygulama desteği ile yürütülmektedir.
Proje ile kırsal yoksulluğu azaltma yolunda benimsenen ulusal stratejiye paralel olarak proje illerindeki (Diyarbakır, Batman ve Siirt) yoksul kırsal kesim insanının ekonomik ve sosyal statüsünün iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.
Proje katkı hibeleri programı kapsamında Diyarbakır, Batman ve Siirt illerinde DBSKP uzmanları ve koordinatörleri tarafından hazırlanan Stratejik Yatırım Planlarının UNDP tarafından kabul edilmesinin ardından Batman’da Sert Kabuklu Meyveler Hibe Programına çıkılmış, böylece proje kapsamında çiftçilere fidan, çevre ihata ve damla sulama sistemi kurulum desteği verilmesi öngörülmüştür.
Program Koordinatörleri ile Ajansımız arasında yapılan görüşmeler sonucunda hem mevcut hibe programlarının etkinliğinin artırılması hem de bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalarda işbirliği yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda Ajansımız, Batman Ticaret ve Sanayi Odası ile Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında protokol imzalanmış, ardından Projenin etkinliğinin arttırılması amacıyla bilgilendirme faaliyetlerine katkı sağlanmıştır. Bununla beraber projelerin büyük bir kısmına teknik destek verilmiştir.
Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi (DBSKP ) kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne 180 proje başvurusu yapılmıştır. Başvurusu kabul edilen projeler DBSKP Proje uzmanları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanları tarafından değerlendirilmiş ve 106 proje başvurusu hibe kapsamında kabul edilmiştir.
Projeler ile yaklaşık 1700 Dekar alan sert kabuklu meyve (Fıstık, Ceviz, Badem) tarımsal faaliyetlere açılacaktır. Proje ile çiftçilere fidan, çevre ihata ve sulama ekipmanları % 50 hibe desteği ile verilecektir. Başarılı projelerin toplam bedeli 942 bin TL olup yarısı olan 471 bin TL hibe kapsamında desteklenecektir.
Proje, kırsal alanda modern tarım uygulamaları ile katma değeri yüksek tarımsal faaliyetlerde bulunulmasına katkı sağlayacaktır. Proje desteği doğrudan çiftçilere verilerek tarımsal araziler suya kavuşturulacak ve modern sulama ekipmanları desteği ile üretimde verimlilik arttırılacaktır.