Loading...
Doğu Anadolu'ya Çalışma Ziyareti 10 Ağustos 2010 | 12:13

Dicle Kalkınma Ajansı ve TRC3 Bölgesi (Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt) Temsilcileri 6-7 Ağustos 2010 tarihlerinde Van’a çalışma ziyareti düzenledi. Ziyaret kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van-Et A.Ş, VOTAŞ Organize Tarım İşletmeleri ve İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) incelemelerde bulundular.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde uygulanmakta olan başarılı hayvancılık uygulamalarını yerinde ziyaret etmek, ilgililerden hayvancılık projeleri hakkında detaylı bilgi almak ve TRC3 Bölgesi’nde bu projelerin uygulanabilirliğini araştırmak üzere Dicle Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde Mardin, Batman, Siirt, Şırnak İl Tarım Müdürlükleri, Ziraat ve Ticaret Odaları ile Kooperatif Temsilcileri’nin katıldığı Van çalışma gezisinin ilk durağı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) oldu. DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar DEMİRCİ ve birim başkanlarının katıldığı toplantıda, hayvancılık konusunda ortak çalışmaların yapılması ve farklı hayvancılık modellerinin oluşturulması gerektiği vurgulanmıştır. Heyetin ikinci durağı VAN-ET A.Ş. olmuştur. 1988 tarihinde açılışı gerçekleşen tesis 23 dönüm kapalı alan üzerinde büyükbaş, küçükbaş, hindi ve tavuk kesimi ile şarküteri üretimi gerçekleştirmektedir. Şirket temsilcileri tarafından tesisin kesimhanesi, et işleme bölümü ve paketleme üniteleri tanıtılmış, girdi olarak kullanılan küçük ve büyükbaş hayvan temininde, bölgenin potansiyel taşımasına rağmen, büyük açık yaşandığı belirtilmiştir.

Gezi heyetinin 7 Ağustos’taki 3. durağı, Van Ticaret Borsası tarafından yönetilen ve 26 işadamının destek verdiği, altyapı çalışmaları tamamlanan VOTAŞ Organize Tarım İşletmeleri olmuştur. 9500 dekar arazi üzerine kurulan tarım işletmeleri, 2000 baş kapasiteli damızlık süt sığırı işletmesini, 100 ton kapasiteli süt işleme fabrikasını, gübre atıklarının değerlendirilerek işlendiği biyogaz ünitesini, sera alanları ile yem ihtiyacının karşılanacağı tarım arazilerini kapsamaktadır. Bölgedeki hayvancılığın yeniden canlanmasında önemli bir model proje olan Van Organize Tarım İşletmeleri ziyareti kapsamında, Ticaret Borsası Temsilcileri, benzer modellerin TRC3 Bölgesi’nin uygun mevsimsel şartlara sahip alanlarında uygulanması için her türlü teknik desteği verebileceklerini belirtmişlerdir.

Dicle Kalkınma Ajansı ve TRC3 Bölgesi Temsilcilerinin son durağı Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) oldu. KOSGEB ve Van Sanayici İş Adamları Derneği arasında 2005 yılında yapılan protokol sonucu, önceden Sümerbank’a ait olan Van Deri ve Kundura Fabrikasının bulunduğu arazi İŞGEM olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. Van İŞGEM Yöneticisi Mahmut GEDİK tarafından karşılanan gezi heyetine, Van İŞGEM’in kurulma amacı, projenin uygulama alanındaki firmaların sektörel dağılımları, projenin hedefi ve İŞGEM’in işletmelere yönelik destekleri konusunda bilgiler verilmiştir. Girişimcilere, stratejik yol haritasının hazırlanması, makine-ekipman temini, pazar araştırması, finans kaynaklarına ulaşımda destek veren Van İŞGEM, ayrıca müşteri görüşmelerinin yapılabilmesi ve bir takım ofis çalışmalarının yürütülebilmesi amacıyla, girişimcilere ortak kullanım ofisleri tedarik etmektedir. Van İŞGEM temsilcisi Mahmut GEDİK, TRC3 Bölgesi’ndeki illerde İŞGEM kurulması ve kurulum aşamasında destek talebinde bulunulması durumunda, her türlü teknik yardımı yapabileceklerini belirtmiştir.