Bu kapsamda GAP İdaresi koordinasyonunda yürütülen çalışmalara Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak ölçeğinde Ajansımız da destek vermektedir.
Ülkemizin en büyük kalkınma projesi olan GAP Projesi kapsamında bölgenin sosyoekonomik anlamda ülke ortalamalarını yakalamasını sağlamak ve genel gerçekleşmelerini öngörüldüğü şekilde hızlandırmak amacıyla 2008 yılında hayata geçirilen GAP Eylem Planı ile hedeflenen projelerin büyük ölçüde hayata geçirildiği görülmüştür. Bu anlamda 2008-2012 döneminde GAP Bölgesi yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payı % 7’den % 14’e yükselmiş ve bölgenin büyük ölçekli sosyal ve ekonomik altyapı projeleri belirlenen takvim dâhilinde ilerlemeye başlamıştır. 2007 yılında % 62,2 olan GAP’ın genel nakdi gerçekleşmesi dört yılda % 86’ya ulaşarak önemli bir mesafe kaydedilmiştir.
Yeni sulama alanlarının oluşturulması, enerji üretiminin arttırılması, eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal koruma gibi alanlarda önemli görülebilecek ihtiyaçların giderilmesi, sağlık koşullarının iyileştirilmesi, sosyal destek mekanizmalarının proje temelinde işletilmesi, işsizliğin azaltılması, teşvik koşulları ile yerel ve kırsal kalkınma programlarının etkinleştirilmesi, KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması, yükseköğretim altyapısının oluşturulması, tarımda verim ve üretim artışının sağlanması, kültür, sanat ve spor alanlarında önemli sayılabilecek ihtiyaçların giderilmesi ve kurumların kurumsal kapasitelerinin arttırılması gibi geniş bir perspektifte ele alınan GAP Eylem Planı(2008-2012) ikinci beş (2013-2017) yıllık projeksiyonu baz alacak şekilde yeniden alınarak güncellenecektir. GAP İdaresi koordinasyonunda yürütülen çalışmalara Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak ölçeğinde Ajansımız da destek vermektedir. Bu kapsamda yerel inisiyatif sahipleri ve paydaşlarla görüşmeler yapılmış, mevcut uygulanan projeler bölgesel kalkınma bakış açısıyla yeniden ele alınmıştır. Tüm bu görüşmeler sonucunda elde edilen veriler derlenerek yine paydaşlarla birlikte proje önerilerine dönüştürülmüştür. GAP Eylem Planının revizyonu kapsamında geliştirilen bu öneriler 15.06.2012 tarihinde Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’ın katılacağı toplantıda kapsamlı bir katılımla kamuoyuna duyurulacaktır.