Loading...
GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı Mardin’de Yapıldı 18 Haziran 2012 | 15:48

Açılış konuşmasını yapan Sayın YILMAZ, Güneydoğu Anadolubölgesinde önemli gelişmelere vurgu yaptı ve Sayın Başbakan tarafından 2008yılında GAP Eylem Planı"nın ilan edildiğini belirti. GAP Eylem Planı ilanedildikten sonra, bölgedeki kamu yatırımlarının ivmesinde çok ciddi bir artışmeydana geldiğini toplam kamu yatırımlarının içinde sadece yüzde 7 civarındapaya sahip olan GAP illerinin yatırımlarının yüzde 14"lere kadar çıktığınısözlerine ekledi.

 

Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’tan yaklaşık 200 paydaşın katıldığı toplantıda bölgedeki gelişmeleri sayısal verilerle aktaran Sayın YILMAZ; yalnız ülke ekonomisin büyümesinin değil, ülke içi adaletin önemli olduğunu vurgulayarak sosyal, çevresel, temel hak ve hürriyetleri kapsayan insan odaklı bir kalkınmanın fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde hedeflendiğini dile getirdi.

GAP denilince akla ilk enerji ve sulama konularının geldiğini vurgulayan Sayın YILMAZ; "Enerjide Ilısu Barajı sulamada da Silvan Barajı ile aslında bu kritik eşikleri aşmış oluyoruz. Önümüzdeki yıllarda zaten başlamış olan bu yatırımların tamamlanmasıyla, klasik anlamda GAP"ı bitirmiş olacağız. GAP"taki kalkınma süreci, hiçbir zaman bitmeyecek. Diğer bölgelerimizdeki kalkınma sürecinin bitmemesi gibi, bu bölgemizde de bitmeyecek. Yeni dönemde hem klasik anlamda GAP"ı tamamlayacak yatırımlar hem de yeni GAP kalkınma anlayışımızı yansıtacak eylemlerle birlikte GAP Eylem Planımızı revize edeceğiz." dedi.

 


SayınYILMAZ, GAP Projesi"nin artık sadece enerji ve sulama yatırımlarından oluşanbir altyapı projesi olmadığını belirtti.  Projenin, yeni kurulan kalkınmaajanslarının ortak işbirliği platformundan yararlanılan ve yerel girişimleriharekete geçiren, entegre bir bölgesel gelişme programı olarak ele alındığınıdile getiren Sayın YILMAZ bu toplantının da katımcı anlayışın bir göstergesiolduğunu belirterek şöyle devam etti;

"Bukapsamda, modern sulama tekniklerinin uygulanması, ulaşım ve konut altyapısınıntamamlanması, rekabetçi ürün türlerine geçiş, pazarlama olanaklarınıngenişletilmesi, insan kaynakları ve kurumsal kapasitelerin geliştirilmesi,doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi gibi ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeyikolaylaştırıcı yeni politikalar uygulanarak bölgenin rekabet gündemi desteklenmeyedevam edilecektir.  Güneydoğu Anadolu Projesi hepimizin geleceğine yapılanbir yatırımdır. GAP"a yapılacak yatırımlar, 21. yüzyılda Türkiye"nin dünyadarekabet gücünü sağlaması ve kendine yeterliliği anlamında fayda sağlayacaktır.GAP sadece Güneydoğu Anadolu için değil tüm Türkiye için başarı, kalkınma vezenginlik sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra proje, insanların refahseviyesini artırarak sosyal barışı, huzuru tesis etmek açısından da son dereceönemlidir." 

SayınBakan’ın açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam edentoplantıda GAP İdaresi Başkanı Sayın Sadrettin KARAHOCAGİL, GAP Eylem Planı’nıkatılımcılara tüm ayrıntıları ile sundu. Katılımcıların GAP Eylem Planı’nınözellikle enerji, sulama ve altyapı faaliyetleri ile ilgili soruları ve ilgiliMerkez Teşkilatı temsilcilerinin cevapları ile interaktif bir sunuşgerçekleşti.

SayınKARAHOCAGİL’ in ardından Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili SayınTabip GÜLBAY Revizyon Önerileri sunuşunu gerçekleştirdi.

2008 yılında uygulamaya konulan ve ikinci beş yıllık projeksiyonlabirlikte güncellemesiyapılan GAP Eylem Planı’nın (2008-2012) GAP İdaresi koordinasyonundayürütülen çalışmalarına Düzey 2 TRC3 (Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak)ölçeğinde Ajans olarak tüm ayrıntıları ile ele aldıkların dile getiren SayınGÜLBAY, AjansUzmanları tarafından “Revizyon Önerilerinin” bir ay gibi kısa bir sürede TRC 3Bölgesindeki tüm paydaşların ziyaret edilerek yerelin talepleri doğrultusundahazırlandığını belirtti.

SayınGÜLBAY ın sunuşu çerçevesinde soru ve önerilere geçildi ve aşağıdaki konularadeğinildi;

- Mardin ve Batman Cazibe MerkezleriProgramına alınmalıdır. Bununla birlikte Siirt ve Şırnak için depotansiyellerine dayanan bir çekim merkezi programı geliştirilmelidir

- Yeni teşvik sistemininişletilmesinde Yatırım Destek Ofislerinin aktif rol oynayabilmelerine olanakverilmelidir.

- Batman, Siirt ve Şırnak’ta KOSGEBHizmet Müdürlükleri; Mardin, Siirt ve Şırnak’ta da Kredi Garanti Fonu şubeleriivedilikle oluşturulmalıdır.

- Küldür varlıklarının korunması ve geliştirilmesi faaliyetlerine artarakdevam edilmelidir.

- Küçük ölçekli sulama konusu özellikle Siirt Şırnak ve Batman içinöncelikli olarak ele alınmalı buna yönelik eylem planları oluşturularak hayatageçirilmelidir.

- GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projesi genişletilerekdevam ettirilmelidir.

- Bölgenin coğrafi koşulları gözönüne alınarak küçük baş hayvancılık projelerinin desteklenmesine öncelikverilmelidir.

- Siirt fıstığı üretimindeki önemliartışlar göz önüne alınarak bu tip önemli sayılabilecek stratejik ürünlerinyaygınlaştırılmasına özel önem verilmelidir.

-SODES Programlarının, Ajanslarınplanlama ve hibe programları yönetimindeki kurumsal yeterlilikleri dikkatealınarak kaynakların daha etkin kullanımı için Ajanslar kanalı ile yürütülmesişeklinde paydaşların talebi bulunmaktadır.

- Kadastro konusundaki sorunlar, çözüm üretmeyeyönelik olarak yeniden ele alınmalıdır. 

- Günümüze kadar Mardin, Batman, Siirtve Şırnak göreceli olarak GAP’ tan daha az faydalanmışlardır. Güneydoğu AnadoluBölgesi kalkınırken bu bölgenin (Dicle) diğer bölgelerle (Karacadağ veİpekyolu) arasındaki gelişmişlik farkının azaltılması gözetilmelidir.

-Altyapı sorunlarından dolayı yatırımyapılamamaktadır. Diğer bölgelerin cazibesini arttırırken bizim bölgemizin deyol gibi en temel altyapı yatırımlarına öncelik verilmelidir.

-Depolama ve sulama kanallarınıtamamlanmamasından dolayı fazla enerji tüketimi olmakta bu da enerjidalgalanmalarına yol açmaktadır.

-Yatırımcının finansmana erişim ve bankateminatları sorunu devam etmektedir. Bu noktada girişimcilerin ciddibeklentileri oluşmuştur.

-Ziraat konusunda kalifiye eleman veteknisyen eksikliği bulunduğundan, ara eleman yetiştirmeye yönelikyükseköğrenime öncelik verilmelidir.

-Konut sorunu kentsel dönüşüm temelindeçözümlenmelidir.

-Yenilikçi girişimin olmamasındankaynaklı atıl durumda olan sermaye bulunmaktadır.

-Mayınlı arazilerin tarım arazisinedönüştürülmesi süreci hızlandırılmalıdır.

-Sınır kapılarının kapasite ve insankaynakları sorunu çözülmelidir.

-Şırnak’ta 82 milyon ton rezervi bulunan asfaltit madeninin de linyit kömürü gibi Yeni Teşvik Sistemi kapsamına dahil edilmesi

-Petrol kuyularının sıcak suyundafaydalanarak ya da doğalgaz çevrim santralli seracılık faaliyetleri üzerindeçalışmaya değer bir konu olarak kaydedilmiştir.

Yaklaşıkiki saat süren sorunların dile getirilmesi ve bu sorunlara yönelik hazırlanacakyeni eylem önerilerinden sonra Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ kapanışkonuşmasını yaptı.

SayınYILMAZ kalkınma için herkesin çabasının gerekliliğini vurgulayarak şöyle devametti;

 “Merkezi İdare Kurum temsilcileri ve bizKalkınma Bakanlığı olarak notlarımızı aldık, yeni planlama anlayışı eskidenolduğu gibi tepeden inme değil, aşağıdan yukarı tüm kesimi dikkate alarakolacaktır. Kalkınma için elimizde çok fazla enstrüman var ve ülkemiz artık dahagüçlü. Geçmişte hayal dahi edilemeyecek projeler, şuan tartışılıyor. Herkesinortak noktada buluşması gerekiyor, geçmişte çok fazla plan yapıldı ama rafakaldırıldı. Bu kez GAP Eylem Planı yapıldı ve ayakları yere basan güçlü birplan ile yola devam ediyoruz.GAP Eylem Planı, Yeni Teşvik Sistemi ile huzur vegüven ortamının bir araya gelmesi ile GAP Bölgesi geçmişte olduğu gibi 21.yüzyılda da hak ettiği medeniyetlerin beşiği unvanını kavuşacaktır” diyerektoplantıyı sona erdirdi.