Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen AB Projesi kapsamında 15 Mart tarihinde Batman Üniversitesi'nde başlayan “İmalat Değer Zinciri ile Girişimcilik” eğitimini tamamlayan 22 genç girişimci sertifikalarını aldı.
Genç girişimciler sertifikalarını Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin ev sahipliğinde, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Alanlı, Dicle Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi & Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Vali Yardımcısı Tuğba Polat’tan teslim aldılar.
15-29 yaş arası genç işsiz girişimci adaylarına yönelik olarak sürdürülen projede Batman’da imalat değer zincirine yönelik gerçekleştirilen girişimcilik eğitimine 8’i kadın 14’ü erkek 22 gencimiz katılım sağladı. Girişimci adaylarının, Alternatif Enerji Üretimlerinde Güneş Panelleri, Giyim Endüstrisinde modelleme ve üretim, Çevre dostu ürünlerin geri dönüşümü, Çocuk bakım/kreş hizmetleri, E-Ticaret’e yönelik yazılım şirketi, Hobi ve spor merkezi kurma gibi iş fikirleri bulunmaktadır.
Eğitimlerde, aile işletmelerini işleten ve henüz girişimci olarak kayıtlı olmayan veya işgücü dışında olan ancak kendi işletmesini kurmak isteyen kadınlara öncelik verilmesi adına kota sistemi (katılımcıların en az %25'i) uygulandı.
2 hafta süren eğitimin ilk haftasında klasik girişimcilik eğitimi verildi. İkinci haftasında ise yenilikçi, orta yüksek/ileri teknoloji düzeyindeki sektörler ile imalat sektöründe faaliyet gösterecek girişimcilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin kazandırılması sağlayacak şekilde, ağ kurma, girişimin mali yapısının belirlenmesi ve yönetimi, yeni girişimler için finansal kaynaklara erişim, inovasyon/yenilik yönetimi, büyüme Sürecinin yönetimi ve Büyüme Stratejileri, fikri mülkiyet hakları, iş planı geliştirme vb. konular anlatıldı.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen, sözleşme makamı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan, Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ‘TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek’ Projesi kapsamında 15 Mart 2021 tarihinde başlayan Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarıyla tamamlayan gençler KOSGEB onaylı sertifikalarını aldı.
Katılımcıların, KOSGEB girişimcilik eğitimine katılmış ve sertifika almış ancak iş fikri açısından bilgilerini geliştirmek isteyen potansiyel girişimcilerin yanı sıra, üniversite eğitimine devam eden öğrenciler, genç yetişkinler, kadınlar ve kırsal ve kentsel alanlarda yaşayan bireylerden (tüm gruplar için 29 yaşına kadar) oluşması hedeflenmiştir.
Eğitim süresince katılımcılar ayrıca KOSGEB e-Akademi'ye çevrimiçi olarak katılıp KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi sınavını başarıyla tamamlayarak, hibe başvuruları veya yeni bir başlangıç yapabilmek için yetkin duruma geldiler.
Proje kapsamında Dicle Kalkınma Ajansı, Batman Üniversitesi ile gençlerin kariyer gelişimine yönelik çeşitli alnlarda iş birliği yapacak. Üniversiteler, ağırlıklı olarak işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun eğitim programlarının geliştirilmesi çalışmalarına katılacak ve ilgili eğitimlere, kampüslerinde ev sahipliği yapacak.
‘TRC3 Bölgesi’nde Genç İstihdamının Teşviki için Teknik Destek’ Projesi, istihdamın artırılması ve sürdürülebilirliği konusunda, girişimci olma yeteneğine sahip gençlere yatırım yapmanın bölgedeki heyecan verici gelişmelerin ve değişimin önemli örneklerinden biridir.
Batman Üniversitesi’nde proje süresince, her eğitim dönemi başında kariyer rehberliği ve danışmanlığı bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir. Üniversitemizde 5 toplantı düzenlenecek, her toplantıya 100 üniversite öğrencisinin katılması öngörülmektedir. Toplantılar, merkezler ve merkezlerin üniversite öğrencilerine sundukları hizmetler hakkında farkındalık oluşturulmasına hizmet edecektir. Toplantılara toplam en az 2000 üniversite öğrencisinin katılması beklenmektedir. 30 aylık sürekli kariyer rehberliği ve danışmanlığı desteği sonunda, toplam 3600 öğrenciye kariyer rehberliği hizmeti sunulması amaçlanmaktadır.
Ayrıca, yine üniversite öğrencilerine yönelik kariyer fuarları, 2 Girişimcilik Yarışması ve İşverenlerin Ufuk Acıcı Konuşmalar düzenlenecektir. Bu eğitimlerle 1000 öğrenciye ulaşılması hedeflenmektedir.
Bu eğitimlerin yanında, özellikle son sınıf öğrencilerine yönelik Etkili İletişim, Müzakere ve Sunum, Özgeçmiş, İş Başvuruları için Ön Yazı Hazırlama ve Mülakat eğitimleri verilecektir. Hedefimiz 400 öğrenciye ulaşmaktır. Diğer taraftan üniversite personeli, Kariyer Rehberliği ve Kariyer Yönetimi ve işgücü piyasası politikaları ve yenilikçi destek mekanizmaları olmak üzere iki farklı eğitim düzenlenecektir.