Ajansımız 2011-2013 yıllarını kapsayacak bölge planı çalışmaları kapsamında Irak"a bir çalışma ziyareti düzenledi. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı (TEPAV) Uzmanları ile Ajans yönetim kurulu üyeleri, genel sekreteri ve uzmanlarından oluşan 23 kişilik heyet 5 gün boyunca inceleme ve görüşmelerde bulundu.
Irak’a yapılan Çalışma Ziyareti kapsamında Erbil, Süleymaniye ve Dohuk illerinin yanı sıra Halil İbrahim ve Habur Sınır Kapılarında da görüşmeler gerçekleştirildi.
Gezinin ilk günü Erbil şehrinde geçti. İlk gün (17 Ocak) Erbil Valiliği’ne yapılan ziyaretin ardından Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’na geçildi. Günün son görüşmesinde ise Sanayi ve Ticaret Bakanıyla bir araya gelindi. Gezinin ikinci günü (18 Ocak) yoğun bir görüşme trafiğiyle geçti. En üst düzeyde yapılan ağırlama ile bölgesel hükümetin eğitim, ekonomi ve Finans, planlama, bayındırlık bakanları ile belediyelerden sorumlu bakan ile görüşüldü. Bu görüşmelerin yanı sıra Erbil Belediye Başkanlığı, Bilkent Koleji ve Erbil Çelik Fabrikası (Türk ortaklı) ziyaret edildi. 3. Gün Süleymaniye’ye geçen heyet Süleymaniye Ticaret Fuarı’nın açılışına katıldıktan sonra Süleymaniye Valiliği’ni ziyaret etti. Dönüş günü olan 4. güne Dohuk’ta başlandı. Dohuk Valiliği’ni ziyaretin ardından Halil İbrahim Gümrüğü’nden geçilerek anayurda dönüldü.
Yapılan görüşmelerde Iraklı yetkililer; Türkiye ye yönelik olumlu beklentiler içerisinde olduklarını, Türkiye’yi her alanda ortakları olarak gördüklerini, Türk işadamlarına ve yatırımcılarına Irak’ta her türlü kolaylığı sağladıklarını belirttiler. Bu anlamda Yatırımlar Yasası’nın büyük bir fırsat sunduğunu, bunun doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini, Türk işadamlarından da sadece inşaat sektöründe değil üretime yönelik sektörlerde de yatırımlar beklediklerini ifade ettiler. Irak’taki tüketim mallarının tamamına yakınının Türk malı olduğunu, ticaretin daha fazla gelişebilmesi için ikinci sınır kapısının açılmasının düşünüldüğünü vurguladılar. Bu kapsamda Ankara ve Bağdat temaslarının devam ettiğini bununla birlikte Türklerin Irak’ta rakipsiz olmadıklarını, bu nedenle Irak’ın kendilerine tanıdığı önceliği iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirttiler.
Halil İbrahim ve Habur sınır kapılarında giriş çıkışlarla ilgili sorunlar, çözüm önerileri, yapılması gerekenler tartışılarak çözüm için iki tarafın ortak çalışma yürütmesi gerektiği sonucuna varıldı. İki ülke arasında akrabalık bağlarının bulunduğunu, ortak din ve kültürü paylaşmanın sağladığı avantajları özellikle vurgulayan taraflar; DİKA’nın ziyaretinin kendileri için çok büyük anlam ifade ettiğini, DİKA’nın faaliyetlerine destek vermekten memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler.
Erbil’de gerçekleştirilen temaslarda DİKA ekibi ile birlikte olan Erbil Başkonsolosu Aydın SELCEN, katıldığı bütün görüşmelerde bu ziyaretin önemini vurgularken; DİKA’nın Irak ile ilgili bütün faaliyetlerine destek olacaklarını ifade etti.
Bu ziyaret, Dicle Kalkınma Ajansı’nın Irak’taki üst düzey yetkililerle planlı ve uzun vadeli ilişkiler kurulmasına temel hazırlaması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Gelecekte yapılacak çalışmalar için Irak Planlama Bakanlığı, Yatırım Bakanlığı ve DİKA ortak bir çalışma grubu oluşturma kararı alındığı da ayrıca belirtildi.
Irak Çalışma Ziyareti Raporuna ulaşmak için lütfen tıklayınız