İzmir’den İtalyan Ortaklı Mardin’e Yatırım Başvurusu
27 Şubat 2017 | 00:00
Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Ajansımız tarafından Bölge dışında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantıları meyvelerini vermeye başladı. İzmir’de yapılan Cazibe Merkezleri Bilgilendirme Toplantısına katılan bir yatırımcı Mardin’de yatırım yapmak amacıyla Ajansımıza başvuruda bulundu.
Ajansımız tarafından Cazibe Merkezleri Programı kapsamında başta TRC3 Bölgesi olmak üzere Bölge dışındaki çeşitli merkezlerde tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Bölgemiz dışında gerçekleştirilen toplantılarla Bölgemize yatırımcı çekmek amaçlandı. Bunun sonucunda İzmir’de faaliyet gösteren Euro Cold Hava Kasaları ve Soğutucu Mamulleri Limited Şirketi, İtalyan Cold Car Şirketi ile ortaklaşa Mardin’de kamyon ve kamyonetlerin arkasına frigorifik kasa üretimi yapmak amacıyla Ajansımızdaki teknik yardım masalarına başvuruda bulunarak dosyasını teslim etti.
Eurocold firması, 2008 yılında dondurma ve dondurulmuş gıda dağıtımında kullanılan kamyon - kamyonet üzeri ötektik tüplerle soğutulan frigorifik kasaların ticarileştirilmesi amacıyla kurulmuş bir şirkettir. Şirket, ortağı olan dünya markası İtalyan menşeli Cold Car ve İngiliz menşeli Solomon firmalarının Türkiye distribütörlüğünü yapmaktadır. Firma, frigorifik kasaların tüm ekipmanlarını bu firmalardan ithalat ile tedarik ederek Türkiye’de montaj ve testlerini gerçekleştirmektedir. Firmanın, bu sektördeki geçmişi 20 yıllık tecrübeye dayanmaktadır.
Ülkemizde lojistik sisteminde önemli bir yere sahip olan kamyon - kamyonet arkası frigorifik kasalar, et, süt, balık, tavuk, dondurma ve tüm dondurulmuş gıdalar, meyve, sebze gibi hemen hemen tüm gıda malzemelerinin taşınmasında kullanılmaktadır. Ülkemizin yıllık soğuk kasa ihtiyacı 2500 adetleri bulmakta, bu ihtiyaç yerli piyasadan karşılanamamaktadır. Eurocold Firması’nın mevcut montaj ve test kapasitesi yıllık 100 adetleri bulmakta, fakat ürünlerin ithal edilmesi nedeniyle fiyatları yüksek olmaktadır. Yapılacak yatırım sayesinde özellikle poliüretan kasa malzemeleri ve diğer ara ekipmanların bir kısmının ülkemizde üretilmesi hedeflenmektedir. İlerleyen süreçte kasanın tüm ekipmanları yerlileştirilerek bu alana yönelik ithalatın minimum seviyeye getirilmesi hedeflenmektedir. Üretimlerin kendi bünyesinde yapılması ile kasa satış fiyatı 17.000 Euro mertebelerinden 10.000 Euro mertebelerine yani % 40 oranında düşürülmesi planlanmaktadır.
Yatırım Yeri Tahsisi Desteği ile Mardin 2. Organize Sanayi Bölgesi olup talep edilen arsa büyüklüğü 20 bin m2 bina yapım desteği ile talep edilen bina büyüklüğü 10 bin m2 tahmini bina yapım maliyeti 6 milyon TL, sabit yatırım tutarı 9 milyon TL, yatırımın sağlayacağı ilave istihdam sayısı ise 47 kişi olacaktır.