Loading...
Kalkınma Bakanı Dicle Bölgesinde 11 Ağustos 2012 | 16:07

           Batman Havalimanında Ajansımız Yönetim Kurulu Başkanı Batman Valisi Ahmet Turhan tarafından karşılanan Yılmaz, Valilik makamında gazetecilere yaptığı açıklamada Batman"ın gelişmesi ve kalkınması için yatırımlar yaptıklarını, bunun sadece kamu yatırımlarıyla mümkün olmadığını, özel sektör yatırımlarının da arttırılması gerektiğini söyledi. Son dönemde çok güçlü bir teşvik sistemi ilan ettiklerini, 6. bölge diye ilan ettikleri 15 ilden birinin de Batman olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Batman"daki huzur ortamı, genel yatırım iklimi açısından son derece önemli. Terör bu açıdan büyük bedeller ödetiyor. Özellikle bu bölgede yaşayan insanların aşına, işine ve ekmeğine maalesef mani oluyor. Türkiye, gelişen demokrasisi ve ekonomisiyle dünyada çok daha iyiye giderken; Güneydoğu da bundan hak ettiği payı alacaktır. Son 10 yılda sadece Doğu ve Güneydoğu"ya 32 milyar lira yatırım yaptık. Geçmişte hiç bir dönemde böyle bir yatırım yapılmamıştır. Bu geçmişteki ihmalleri kapatma açısından önemlidir” dedi.

“Batman Bu Bölgenin Özeti Olan Bir Şehir”

            Bakan Yılmaz daha sonra Batman Valiliğinin Diva Düğün salonunda Sivil Toplum Kuruluşları ve muhtarlar için düzenlediği iftar yemeğine katıldı. İftarda konuşan Yılmaz, her yerde ramazanın güzel olduğunu ancak Doğu"da ramazanların bir başka güzel olduğunu söyledi. Yılmaz, Batman Üniversitesi"ne 95 milyon lira yatırım yaptıklarını, bu yatırım ile üniversitenin Batman"ın kalkınmasında ve gelişmesinde lokomotif olacağına dikkati çekerek, şunları söyledi: "Batman"da güzel yatırımlar yapıldığını biliyoruz. Tekel binalarında yaklaşık bin vatandaşımız istihdam edildi. Batman çok hızlı gelişen; bu bölgenin özeti olan bir şehrimiz. Çünkü Siirt, Mardin, Bingöl"den gelen vatandaşlarımız burada yeni bir şehir oluşturmuş. Batman inşallah daha kalkınmış ve gelişmiş bir kent olacak."

"Batı"dan Gelip Doğu"ya Yatırım Yapanlar Vergiden Düşebiliyor."

            Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Batı"dan gelip Doğu"ya yatırım yapan şirketler vergiden düşebiliyor. Bunu ilk kez yaptık" dedi. Kentteki temasları kapsamında Organize Sanayi Bölgesini ziyaret eden Yılmaz, OSB"de kurulan tesislerin, bölgede özel sektörün işletmeler kurarak istihdam yaratmasının ve ihracat yapmasının mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi.

            Yeni teşvik sistemi ile kentte çok daha güzel tesisler kurulacağına inandığını ifade eden Yılmaz, "Burada arkadaşlarımız temelleri atmışlar. Bu teşvik sistemiyle sadece yeni yatırım yapılması değil, mevcutların da genişletilmesi önemli. Yeni teşviğimiz tesis büyütme açısından da geçerli" dedi.

            Yılmaz, teşvikin bölge insanına daha çok iş ve aş imkanı sağlayacağını ifade ederek, bölgenin tüm illerinde teşvik paketine büyük ilgi ve alaka olduğunu belirtti.

"Bu İki Yılı İyi Değerlendirmek Lazım"

            Büyük ilgi çeken teşvik sisteminin, yeni teşvik paketinin bir kampanya gibi olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Bu yıl ve gelecek yıl için en yüksek düzeyde teşvik veriyoruz. Bundan sonraki yıllarda bu düzey giderek düşecek. 2012 - 2013 teşvikler açısından adeta bir kampanya. Bana göre iş adamlarının yatırım konusunda bahanesi kalmadı. Doğu ve Güneydoğu"da bu teşvikten sonra yatırım yapmamak için bir sebep yok. Tek sıkıntımız terör hadiseleri; çünkü sermaye ürkektir. Biz teröre ve şiddete bakmadan devlet yatırımlarını yapıyoruz. Özel sektör yatırımlarını ise teşvik ediyoruz. Bunun için kentin fırsatlarını, hangi yatırım alanlarının cazip olduğunu tespit edip anlatmak lazım. Bu konuda Kalkınma Ajansımız ile Ticaret ve Sanayi Odası yatırımcıya her türlü desteği vermeye hazır. Burada bir tanıtım kampanyası yapmak lazım. Gerekirse iş adamlarına giderek kampanyayı tanıtmak ve davet etmek gerekir. Bu iki yılı iyi değerlendirmek lazım" dedi.

            Yılmaz, Batman"da bir sanayi kültürünün oluştuğunu, ancak henüz potansiyelin tam olarak harekete geçemediğine dikkati çekerek, oluşan sanayi kültürünün beslenmesi ve büyütülmesi gerektiğini ifade etti.            Batman"ın gelecekte bir sanayi merkezi haline dönüşeceğini belirtti.

            Yemeğin sonunda Ajansımızın Yönetim Kurulu Üyesi BatmanTicaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Nasıroğlu, Bakan Yılmaz"a kente sunduğu katkılardan dolayı plaket takdim etti.

“Türkiye Gemisi Hep İleriye doğru Gidiyor”

            Batman’ın ardından Şırnak’a geçen Bakan Yılmaz Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ile Şehri Nuh Otel’de düzenlenen toplantıya katıldı. Kamu kuruluşu ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile kanaat önderlerinin katıldığı toplantıda Yılmaz “Şırnak"a elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Şırnak Havaalanı yapılıyor. Pisti ortaya çıkmış, inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Sadece o proje 57 milyon liralık bir projedir. Üstelik bağlantılı yollar ve diğer yollar hariç.  Şırnak Üniversitemize de her türlü desteği veriyoruz; bugüne kadar 50 milyon liranın üzerinde ödenek tahsis ettik” dedi.

       Yılmaz, “Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye gemisi istikrarlı bir şekilde hep ileriye doğru gidiyor. Fakat birileri bunu çekemiyorlar. Türkiye’nin güçlenmesinden, gelişmesinden, refahın atmasından birileri rahatsız oluyor. Türkiye’nin bu bölgede örnek bir ülke olmasından, bütün bölgeye ilham vermesinden birileri rahatsız oluyor ve maalesef her türlü aracın yanı sıra terörü de kullanarak Türkiye’nin bu ilerlemesini, bu gelişmesini engellemek isteyenler var. Türkiye ekonomisi bu küresel kriz ortamında başı çeken en istikrarlı ekonomilerden bir tanesidir. Bu ortamda birileri terör faaliyetleri yapıyorsa demek ki başkalarının hesaplarına aracılık yapıyorlar. Başka güçlerin çıkarları için çalışıyorlar. Bu bölgenin, bu ülkenin menfaati için değil.

            Dünya düzeninin değişim içerisinde olduğunu belirten Yılmaz, “Bu dönemde güçlü olmak birliğimizi ve beraberliğimizi korumak zorundayız. Ortadoğu"da neler yaşandığını hepiniz görüyorsunuz. Bütün bu coğrafyada bir değişim, bir dönüşüm, bir hareketlilik söz konusu. Bütün bu coğrafyadaki ülkeler Türkiye"nin başarısı, koyduğu icraatlar sağladığı ilerlemeler, Balkanlar için de, Afrika için de, Orta Asya için de bir umut kaynağıdır. Türkiye"de olup bitenler Türkiye sınırlarını aşan bir etkiye sahip” dedi.

            Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Dicle Bölgesindeki Batman ve Şırnak’ta çeşitli ziyaretlerde bulunduktan sonra bölgeden ayrıldı.