Loading...
KEFEK Toplantısı Mardin’de Yapıldı 02 Haziran 2013 | 20:13

Türkiye,Batman, Siirt ve Şırnak Bölgesi Bilgi ve Deneyim Paylaşma Platformu, Kadın Erkek Fırsat EşitliğiKomisyonu ve UNDP ortaklığında yapıldı.

MardinValisi Dr. AhmetCengiz, Yönetim Kurulu Üyelerimizden Batman Valisi Yılmaz Arslan,Siirt Valisi Ahmet Aydın,Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Azize Sibel Gönül, ve Komisyon üyesi milletvekilleri Gönül Bekin Şahkulubey,Mehmet Kerim Yıldız, Dilek Yüksel, Gökçen Özdoğan Enç, Safiye Seymenoğlu, Kemalettin Aydın, Nurdan Şanlı, Tülay Kaynarca, Abdurrahim Akdağ, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu,ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarıtemsilcileri ile sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını KEFEK üyesi Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey yaparak, şimdiye kadar düzenlenen toplantıların yedincisinin buradagerçekleştirildiğini, en önemli konulardan birisinin de kadınlar arasındakieşitsizlikleri ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

UNDP Yönetişim Programı Direktörü Dr. Leyla Şen, toplumsal cinsiyet eşitsizliği endeksinde Türkiye"nin187 ülke arasında 77"inci sırada olduğunu belirterek, "Kadınların sağlıkhizmetlerine erişimde, ekonomik hayata katılımda, eğitim hizmetlerine erişimdeve karar verme süreçlerinde katılımda kadın ile erkek arasında uçurum 21"inciyüzyıla yakışmayacak kadar yoğun ve derin bir durumda. Kadına karşı olaneşitsizliğin giderilmesi için de BM bütün dünya ülkelerine üç alanda emek vermeye, çaba göstermeye davet ediyor.Bunlardan bir tanesi kadına karşı şiddetin son bulduğu bir dünya, ikincisifırsatlara, kaynaklara erişimde eşitliğin sağlandığı politikalar, üçüncüsü isekadınların vitrin sözü olarak görülmediği ama kararları gerçekten etkilediğipozisyonlarda ve güçte olduğu yeni bir dünya düzeni" dedi.

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, kadın erkek eşitsizliği konusunda söylem ve uygulamanınbirbirini tutmadığını belirterek, kaymakamlık gibi bir mesleğe 1990"lı yıllarakadar kadınların kabul edilmemesinin acı bir gerçekleri olduğunu söyledi.Cengiz, "İnsanın içini acıtan en kötüsü, kadına karşı uygulanan şiddettir.Son günlerde uygulamaya konulan yaptırımlara rağmen bu durum maalesef halendevam etmektedir. Bu durum masum bayanların sinirli beylerin gazabına uğrayarakdövülmesi, hatta öldürülmesi, bence toplumsal cinnetin en dramatik boyutudur.Kadına yönelik şiddetin bir türü de evi yönetemeyen beceriksiz kocaların eviterk ederek eşlerini ve çocuklarını belirsizliğin kucağına bırakıp kaçmasıdır.Bunun en sık karşılanan örneği ise çocuğu ya da çocukları özürlü olduğu içinevini terk eden kocalardır" dedi.

TBMMKadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, Türkiye"ninkadın erkek eşitliğini sağlamaya yönelik başta anayasa olmak üzere çok önemlidüzenlemeler yaptığını söyledi. Kadınların yerel yönetimler kararmekanizmalarında var olması gerektiğini ifade eden Gönül, bölge toplantılarınınyedincisini gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, her bölgede farklı sorunlarınortaya çıktığını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından TRC3 Bölgesi illerinin mevcutdurumları Valilikler adına ilgili kamu personellerinin yaptıkları sunumlarlaayrıntılı bir şekilde ayrı ayrı ortaya konuldu. Bununla beraber TRC3 BölgesiKalkınma Ajansı adına Genel Sekreterimiz Dr. Tabip Gülbay bir sunum yaparakdört ilimizin mevcut durumunu Türkiye geneline göre ortaya koyarak yapılançalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ajansımız tarafından kadınlara yönelik olarak hazırlananAB hibelerine yönelik proje teklifi “Dicle’de Kadın İstihdamının DesteklenmesiProjesi” adlı operasyon teklifi sunuldu. Bu proje ile amaçlanan öncelikler,özellikle kadınların işsizlik oranlarını azaltarak, daha çok insanı istihdamaçekmek ve istihdamda kalmalarını sağlamaktır. Teklifin toplam bütçesi 4.100.000Euro olup, Ajans’ımıza hibe programında kullanmak üzere kaynak tahsisedilecektir.

Toplantının son bölümü olan soru cevap bölümündekatılımcılar sunum yapan ilgili kişilere yönelttikleri sorulara verilencevapların ardından toplantı sona erdi.