Loading...
Kırsal ve Bölgesel Kalkınmanın En Önemli Hamlesi Coğrafi İşaretler Sempozyumunu Gerçekleştirdik 12 Ekim 2017 | 07:24
Dicle Bölgesi Yöresel Ürünler Coğrafi İşaretler Sempozyumu geniş bir katılımla Mardin’de gerçekleştirildi. İki gün süren sempozyumda beş farklı oturumda çeşitli konu başlıklarıyla sunumlar yapıldı.

Ajansımız tarafından YÜCİTA (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı) ile iş birliği içerisinde organize edilen, “Türkiye nin Coğrafi İşaretler Beşiği: Yukarı Mezopotamya” başlıklı uluslararası sempozyum sona erdi. Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan TRC3 Bölgesinin coğrafi işaret alabilecek özgün yöresel ürünlerinin potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu alanda çalışan ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği geliştirmek amacıyla düzenlenen sempozyuma uluslararası düzeyde katılım sağlandı.

Sempozyuma Ajansımızın Yönetim Kurulu Başkanı Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Uluslararası sempozyumun açılış konuşmasını yapan Ajans Genel Sekreterimiz Yılmaz Altındağ TRC3 Bölgesi’nde kaybolmaya yüz tutmuş yerel ürünlerin gün ışığına çıkmasına, tanıtımına, pazar oluşmasına katkı sağlamak amacı ile bu sempozyumu gerçekleştirdiklerini belirtti. Kırsal kalkınma ile bölgesel kalkınmaya önemli katkısı olan coğrafik işaretlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de önem kazandığını ifade eden Genel Sekreterimiz “Potansiyelimizin zenginliğine rağmen AB’ye oranla bu durumdan çok az faydalandığımız bir gerçek. Ajansımız birlikte çalışma kültürü ile yerel potansiyeli harekete geçirip, yerel ürünlere katma değer kazandırmak için güç birliği yapmıştır. Bölgemizde marka değeri olabilecek birçok ürünü tescile aday gösterdik. Böylece yerel ve kırsal kalkınmayı hızlandıran, tanıtımı sağlayan, geleneksel üretimi koruyan pazar bulan, biyolojik çeşitliliği koruyan, markalaştıran coğrafik işaretler projesinde başta YUCİTA olmak üzere Bölgemizdeki üniversitelerimiz, ticaret odalarımız, ticaret borsalarımız, tarım il müdürlüklerimiz meslek kuruluşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız ile Bölge’nin ticari potansiyelini ve yerel kaynaklarını harekete geçirmeyi amaçladık” dedi.



YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu yaptığı konuşmada YÜCİTA’nın kurulduğu tarihten bu tarafa Türkiye’nin bütün bölgelerinde ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlediğini bu etkinliklerin en anlamlısının Mardin etkinliği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tekelioğlu “Mardin bizim için çok özel, çok farklı bir yer; çünkü burası bir kültürler beşiği. Değişik etnik grupların birlikte yüzlerce yıl beraber yaşadıkları bir tolerans kenti. Burası onlarca uygarlığın geçtiği Yukarı Mezopotamya Bölgesi bu yönüyle bizim için çok anlamlı. Geçmişte değişik kalkınma ajansları ile çalıştık ama; inanın bu konuya bu kadar yürekten bağlı ciddi bir kalkınma ajansıyla ilk kez karşılaştık. Bu toplantı aslında Bursa’da olacaktı. Ben Mardin’de yapılmasına YÜCİTA’nın kayıtsız kalamayacağını düşündüm ve kendilerine önerdim onlarda eksik olmasınlar hemen kabul ettiler. DİKA ile beş ay birlikte çalıştık; böylece bu güzel sempozyum ortaya çıktı. Yukarı Mezopotamya Coğrafi İşaretler potansiyeli yönünden son derece güçlü bir bölge, çok değişik ürünleri var, göz kamaştıran el sanatları var; bunların mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Bizi çok mutlu eden bir taraf DİKA’nın bunun son derece bilincinde olması. Onların ilgisi olmasaydı bugün hiçbirimiz burada olmayacaktık. Bu yüzden ben DİKA’ya tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından açılış konferansına geçildi. Konferans, Fransa’dan katılan UNESCO Dünya Gıda Kürsüsü Kurucusu ve Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Jean Louis Rastoin tarafından “Coğrafi İşaretler, Beslenme ve Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma” konusunda verildi.

Konferansın ardından sempozyum oturumlarına geçildi. İlk oturum “Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde?” ikinci oturum “Coğrafi İşaretlerde Türkiye’den Örnek Olaylar” üçüncü oturum “Coğrafi İşaretlerde Anadolu’dan Yansımalar” dördüncü oturumda “Coğrafi İşaretlerde Yönetişim ve Denetim” beşinci ve son oturumda “Coğrafi İşaretler ve Mardin: Bir Mezopotamya Gerçeği” konu başlıklarıyla gerçekleştirildi.

Yapılan sunumların ardından sempozyum programına katkı sağlayan tüm katılımcılara Ajans Genel Sekreterimiz tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Organizasyonun sonunda günün anısına çekilen toplu hatıra fotoğrafının ardından sempozyum sona erdi.