Dicle Kalkınma Ajansı 2011 mali destek programı tanıtım ve eğitim toplantılarının ikincisi Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.
Toplantıya Siirt Valisi Sayın Musa ÇOLAK, Belediye Başkanı Sayın Selim SADAK, İl genel Meclis Başkanı Fırat SOYSAL, İlçe Kaymakamları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven KUZU ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda konuşan DİKA Genel Sekreteri Abdullah Erin “Kalkınma ajansları ezbere hareket kuruluşlar değil, bölgeyi iyi analiz eden araştırmalar yapan, katılımcı toplantılarla bu analizleri sivil toplum kuruluşları ve yatırımcılarla paylaştıktan sonra belirlenen strateji doğrultusunda destek veren kuruluşlardır. Bu güne kadar tarımdan sanayiye, ekonomiden sosyal yöne kadar nitelikli 30’dan fazla rapor yaptık ve yayınladık. Bunlar, çeşitli alanlarda yaşanan sorunları tespit eden ve bunlara çözüm sunan çalışmalardır. Bu çalışma ve analizler mali desteklerden daha önemlidir. Yalnız dört ili değil, bölgeyi çevresi ile Irak, Suriye, İran ve batı ile bağlantısını sosyal ve ekonomik anlamda bütün sektörleri ortaya koyarak analiz eden Bölge Planı basım aşamasındadır. 2013 yılına kadar geçerli olan bu dokümanda belirtilen öncelikler doğrultusunda desteklere çıkacağız. 2011 Mali Destek programlarında, geçen yıl ki desteklerden yararlanma oranı ve Siirt ile Şırnak’ın kalkınmışlık düzeyi göz önüne alınarak yönetim kurulumuzun kararı ile kota koyduk. Sektörel gelişim için vereceğimiz 10 milyon TL desteğin 6 Milyon TL’sini Siirt ve Şırnak’a, 4 milyon TL’sini görece daha gelişmiş olan Mardin ve Batmana ayırdık. Ödeneğini doldurmayan illerin ödeneği diğer illerce kullanılabilecek. Biz desteklerimizde objektif davranıyoruz. Siyasi konumu sosyal konumu ne olursa olsun hiç kimseye bir ayırımcılık yapmıyoruz.Yatırımlarda son çivi çakılıncaya kadar takipçi oluyoruz. Nitekim geçen yıl desteğe hak kazanan 46 adet proje vardı. Bunlardan sözleşme şartlarını yerine getirmeyen 6-7 tanesinin sözleşmelerini fesh ettik.” dedi.
Genel Sekreter ERİN, 26 kalkınma ajansı arasında geçen yıla göre bütçeleri performanslarına göre artan üç ajanstan biri olduklarını ve 20.9 milyon olan bütçelerinin 18.5 milyon TL sini yatırımcıya destek olarak vereceklerini belirtti.
Siirt Belediye Başkanı Sayın Selim SADAK yaptığı konuşmada, dünyada aralarında İtalya İrlanda, Fransa ve İspanya gibi ülkelerinde bulunduğu birçok ülkenin sorunlarını kalkınma ajansları aracılığıyla çözdüklerini belirtti. Sadak; “Bu ülkelerde ekonomik problemlerin çözülmesi, sosyal, kültürel sorunların, çözülmesinde kalkınma ajansları büyük bir rol oynamışlardır. Bölgemizin kalkınması adına çalışan Dicle Kalkınma Ajansı Sayın Genel Sekreter’in çalışkanlığı, hassasiyetleri ve çalışma arkadaşlarının gösterdiği itina sayesinde ortaya koyduğu performans ile Türkiye’deki kalkınma ajansları arasında ön sıralarda yer almaktadır” dedi.
Siirt’in kendisine ayrılan ödeneği kullanabileceği başarılı proje üretmesini temenni eden Sayın SADAK, Ajansın proje değerlendirmesinde taraflara eşit muamele gösterdiğini, projenin uygulanabilirliği göre hareket ettiğini sözlerine ekledi.
Vali Musa ÇOLAK ise yaptığı konuşmada, hizmetlerde merkezden yerele doğru bir eğilimin olduğunu söyledi. Çolak “Daha önce merkez kuruluşlarının elinde olan birçok bütçe mahalli idarelere devredildi. Bunların arasında Milli Eğitimin, sağlığın, tarımın, turizmin bütçeleri il özel idarelerine devredildi“ dedi.
Dicle Kalkınma Ajansının donanımlı bir kadroya sahip olduğunu sözlerine ekleyen Vali Musa Çolak, yatırım yapmak isteyen herkese proje aşamasında yardımcı olunacağını belirtti.
Toplantı, yatırımcılara proje başvuru süreçleri ve proje hazırlanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili ajans uzmanlarınca yapılan bilgilendirme sunumlarıyla devam etti.
Bilgilendirme toplantılarına 20 Temmuz 2011 tarihinde Mardin Artuk Üniversitesi’nde devam edilecek.