Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle ilk kez “Uluslararası Mardin Bulgur Festivali” gerçekleştirildi.
Mardin’in turizm alanında tanıtımına katkı sağlamak amacıyla kadim Mezopotamya topraklarında yetişen buğdaydan elde edilen Mardin Bulgurunun pek çok yemek çeşidi usta aşçılar tarafından yapıldı. İki süren festivalin birinci günü Mardin Artuklu Üniversitesi merkez yerleşkesinde düzenlenen yemek yarışmalarıyla başladı.
Gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında “Mezopotamya’da Yaşam ve Mutfak” panelinin moderatörlüğünü, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Toprak yaptı. Panele Gaziantep Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Dr. Ceyhun Uçuk, Dicle Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Cüneyt Ateş ve Azerbaycan Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emma Abdullayeva konuşmacı olarak katıldılar.
Panelistler bulgurun Mezopotomya’da dünden bugüne serüvenini farklı bakış açılarıyla anlattılar. Panelin ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Asuman Kerkez, “Anadolu’dan Dünyaya Armağan Bulgur” konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Festivalin ilk gününün son etkinliği “Uluslararası Şefler ile Workshop Çalışması” oldu. Lübnan, Maldivler, Tunus, Singapur, Ürdün ve Suudi Arabistanlı şefler adeta yemek şovu yaptılar.
Festivalin ikinci günü Mardin’in Tarihi Cumhuriyet Meydanında, Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, daire başkanları, il protokolü, ulusal ve uluslararası şeflerin kurdele kesmesi ile başladı.
Etkinlikte açılış konuşması yapan Vali Demirtaş, birçok dilin, dinin ve kültürün huzur içerisinde yaşadığı bu kentte böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu söyledi. Şehirdeki turist yoğunluğuna değinen Vali Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: “Turizmsiz tarım, tarımsız turizm olmaz. Turizmin önemli bir alt yapısı olan gıda sektöründe kendimizi iyi bir şekilde göstermemiz gerekir. Mardinimiz Mezopotamya’nın tam ortasında Mezopotamya’nın başkenti diyebileceğimiz bu şehrimizde gerçekten çok verimli arazilerimiz var. Yılda yaklaşık 250 bin ton bulgur üretimi yapıyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 30’unu ihracat etme imkânımız var. Yakın bir gelecekte 100 bin ton ihraç edebilecek bir duruma geleceğiz” dedi.
Çeşitli etkinlikler düzenlenen festivalde, yöresel kıyafetli kadınlar meydanda yakılan odun ateşinin üzerinde bulgur pilavı yaptı, halaylar çekildi, bulgurla hazırlanan birbirinden farklı yemekler katılımcılara ikram edildi.
İki gün devam eden “Uluslararası Mardin Bulgur Festivali” renkli görüntülerle sona erdi.