Loading...
Mardin Seracılık Çalıştayı Düzenlendi 07 Haziran 2012 | 11:28

 

Mardin ValisiSayın Turhan AYVAZ’ın ve DİKA Genel Sekreter Vekili Sayın Tabip GÜLBAY’ın açılışkonuşmasını yaptığı çalıştaya, bölge kaymakamları, iş adamları, sera sahiplerive yatırım planı olan vatandaşlar katıldı.

Sayın AYVAZ,çalıştayda, Mardin"in sahip olduğu zengin verimli topraklarla yıllardan beri bölgenin lokomotifidurumunda olduğunu, Mezopotamya Ovası"nın suyla buluşmasının ardından Mardin adının tarımkonusunda daha ileri bir seviyeye taşınacağını söyledi.

Sera konusunda yapılan çalışmalarıtakdirle karşıladıklarını kaydeden Sayın AYVAZ, Mardin"in sahip olduğu ikilemsel yapı ve hava koşullarının seracılık için uygun olduğunu,Mardin"in DİKA’nın verdiğiteknik destek sayesinde iş adamların yapacakları yeni seralar ile tarımsalalanda cazibe merkezi haline geleceğini kaydetti.

DİKA Genel Sekreter Vekili Sayın TabipGÜLBAY, bölgede bitkisel üretime dayanan tarımsalverimliliğin ülke ortalamasının çok altında olduğunu, bölge insanının ekonomikdeğer taşıyan ürünlere odaklanabilmesi için özgün projeler geliştirilmesinigerektiğini bildirdi.Sulu tarıma bilinçli geçişin temin edilmesi gerektiğini belirtenSayın GÜLBAY, sera yatırımı planlaması yaparken uygun yer seçimi, ısıtmagiderleri, hastalık ve zararlılardan korunma, tarım işçiliğinde verimin artmasıgibi etkenlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yapılan açılış konuşmaların ardındanDİKA Mardin Yatırım Destek Ofisi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektörü Uzmanı FuatÖzcan, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ÖğretimÜyesi Prof.Dr. Ayşe Yıldız Pakyürek, Uzman Mehmet Alkan, Yatırım UzmanıNurullah Kılıç, seracılık faaliyetini tüm yönleriyle ele alarak aşağıdaki konulardakatılımcıları bilgilendirdiler. 

·        Mardin’de Sera Yatırımı

·        Mardin’de Örtüaltı Yetiştiricilik Potansiyeli

·        Sera Sabit Yatırımı

·        Serada Üretim Aşamaları ve İşletme

·        Yatırım Maliyet Analizi ve Finansman Kaynakları

Mardin"de seracılık potansiyelini masaya yatırmak ve örnek seraların kurulumuna öncü olmak için yapılan çalıştay sonrası, yatırımcıların sorularını yanıtlayan uzmanlar, Mardin"de gerçekleşecek tüm seracılık faaliyetlerinin her sürecinde yatırımcıya destek olacaklarını ve gerekli yönlendirmeyi yapacaklarını belirttiler.

Çalıştay öncesi yatırımcılar ve uzmanların katılımı ile Mardin’de bulunan ve faaliyet gösteren seralara saha ziyareti yapıldı. Sera sahiplerinin sorunlarını yerinde inceleme fırsatı bulan uzmanlar, mevcut seraların iyileştirilmesi ve uluslararası standartlarda üretime en kısa zamanda geçilmesi gerektiğini belirtti.