Loading...
Mardin ve Batman’da Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesine Destek 29 Nisan 2014 | 17:17
Ajansımız öncülüğünde Ekonomi Bakanlığı ile Mardin Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Batman Ticaret ve Sanayi Odası arasında Mardin ve Batman’da işbirliği toplantıları gerçekleştirildi. Toplantılara Ekonomi Bakanlığı adına İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı M. Emrah Sazak ile İhracatı Geliştirme Uzmanı Yeliz Torun katıldı.

İlk olarak bölgeye büyük önem verdiklerini belirten M. Emrah Sazak, UR-GE Projeleri Mevzuatında da yeri olan Kalkınma Ajansları ile işbirliği konusunda bu projelerin iyi birer örnek teşkil edeceğini ve Kalkınma Ajansı ile beraber çalışılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bakanlığın vizyonu ve çalışmaları hakkında bilgi veren Sazak “UR-GE Projeleri ile KOBİ’ler ortak bir vizyon kazanarak işbirliği içinde kendi hedeflerine nasıl ulaşabileceklerini öğreniyor, işbirliği içinde nasıl rekabet edileceğini ihtiyaç analizi aşamasında öğrenmeye başlayan KOBİ’ler ortak öğrenme ve ortak pazarlama faaliyetleri ile kapasitelerini geliştirerek yeni pazarlara açılıyor ve mevcut pazar paylarını artırabiliyorlar” dedi.

Toplantılarda, İşbirliği Kuruluşlarının çatısı altında toplanan KOBİ’lere yönelik olarak yürütülen, üç yıl süren ve  % 75 oranında hibe şeklinde destek sağlanan UR-GE Projeleri kapsamında ihtiyaç analizi, eğitim, danışmanlık, istihdam, yurtdışı pazarlama ve alım heyeti başlıklarında projeler özelinde neler yapılabileceği detaylı olarak tartışıldı.

Mardin’de gerçekleştirilen toplantıya Ajansımız yetkililerinin yanı sıra Mardin OSB adına Müdür Yardımcısı Remzi Fırtına katılım sağladı. Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde “gıda” sektöründe faaliyet gösteren üreticilere yönelik olarak sunulan ve başvuru aşaması tamamlanan projede katılımcı firmalar toplam ihracatlarının % 95’ini Irak pazarına yapmaktalar. Bu nedenle, UR-GE Projesi ile Türkiye’nin 2023 ihracat vizyonuna hizmet etmek üzere diğer komşu ülkeler, Orta Doğu ülkeleri, Kuzey Afrika, Avrupa, Uzak Doğu pazarlarına girmek, ihracat kapasitesini artırmak ve UR-GE projesi sürecinde ihracatçı firmaların kurumsal kapasitelerinin ve ürün standartlarının en üst seviyeye çıkarılması hedeflenmektedir.

Mardin’deki toplantının ardından Batman’a geçilerek Batman Ticaret ve Odası bünyesinde “tekstil” sektörüne yönelik olarak Bakanlığa sunulması planlanan UR-GE Proje başvurusu hakkında bir toplantı yapıldı. Ajansımız yetkilileri ile TSO Başkan Yardımcısı Ahmet Aşsız, TSO Genel Sekreter Vekili Neşe Erpolat, ABİGEM Uzmanı Esen Tunç ve dört tekstil firması sahibinin hazır bulunduğu toplantıda UR-GE Projelerinin tanıtımı yapıldıktan sonra tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri tarafından konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.