Loading...
Nuh’un Kadim Şehrine Tarihi Borç 08 Ağustos 2012 | 18:10

            Projenin amacı Cizre’nin tarihi yapılarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması nedeniyle, halkın tarihi yapılara ve kültürel değerlere yabancılaşması somut ve soyut kültürel miras üzerine envanter çalışmaları yapılması ihtiyacını doğurmuştur. İlçenin taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasının sağlanması, tarihi, kültürel ve mimari değerlerinin tanıtımının yapılmasının ön şartı kültür envanterine dayanmaktadır.

            Bölgede bu konu ile ilgili bir bilincin oluşmaması, yıkılmakla karşı karşıya kalan tarihi yapıların restoresinin yapılabilmesi ve gelecek kuşaklara güvenle devredilebilmesi için bu araştırmaların yapılarak kültürel tarihe sahip çıkılması büyük bir önem arz etmektedir.

            Tescilli ve korunmaya değer taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının araştırma ve fizibilite çalışmalarıyla yapılacak olan envanter çalışmalarının ardından, yok olmaya yüz tutan tarihi yapıların ve taşınmaz kültür varlıklarının tanıtımı sağlanarak ileride yapılabilecek restorasyon çalışmalarına büyük katkı sağlayacaktır.

            Bu projeden yararlanacak olan grupların başında Cizre halkı gelmektedir. Uzun vadede Cizre Halkı tarihi yapılarını ve kültürel değerlerini daha iyi tanıyacak ve tarihi değerlerine daha fazla sahip çıkacaktır.

            Bundan dolayı ilçede yapılacak olan kültür envanterinin oluşturulması ile Cizre’nin tarihi mekânlarının tanıtımının yapılması, yerli ve yabancı basında yer alması hem ülkemiz genelinde yerli turistin ilgisini çekecek, hem de yabancı turistlerin ilçeyi ziyaret etmelerine olanak sağlayacaktır. Bunun için de tur şirketleri ile görüşüp ilçede görülmeye değer yerler olduğunu ve gezi programlarına bu tarihi yapıyı da eklemeleri gerektiği konusunda görüş verilebilecektir.

            Bu proje ile Cizre’nin bilinen M.Ö. 4 bin yılına dayanan bu köklü tarihi zaman içerisinde daha çok insan tarafından bilinecek ve uzun vadede adını daha fazla duyuracaktır.

            Sonuçta Cizre’nin tescilli kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ve kültürün devamlılığı açısından günümüze kadar yıkılmadan ayakta kalabilen çok az sayıdaki tarihi yapıları restore etmek için hangi çalışmaların yürütüleceği belirlendi. Yapılan araştırma neticesine göre bir yol haritası çizildi ve çalışma takvimi yapıldı. Cizre’deki tescilli yapıların Cizre Belediyesi, İmar ve Şehircilik Daire Müdürlüğü bünyesinde kurulan Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) birimi tarafından alan çalışması yapılarak bu konudaki gerekli raporların hazırlanması sağlandı.

            Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda stajlarını tamamlamış olan deneyimli belediye personelleri tarafından ilçede var olan fakat tescilli olmayan diğer tarihi yapılar incelenerek gerekli belge ve bilgiler envanteri hazırlandı.