Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Mardin’de toplu açılış, imza ve temel atma törenine katıldı. Ajansımızın destekleyerek hayata geçirdiği projelerle GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yeni imzalanan ve temeli atılan projelerinin açılış ve tanıtım törenine katılan Bakan Kacır “Yerel Kalkınma Hamlesi” ile devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini belirtti.
Mardin ikinci Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilen programa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, Mardin Milletvekilleri Faruk Kılıç, Muhammed Adak, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanı Ömer Kökçam, GAP Başkanı Hasan Maral, Ajans Genel Sekreterimiz Aykut Aniç ile çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır yaptığı konuşmada, “Güneydoğumuzun incisi şehrimizin sahip olduğu potansiyeli kalkınma ajansımız ve bölge kalkınma idaremiz ile birlikte harekete geçiriyoruz. Dicle Kalkınma Ajansımız eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 262 projesine 732 Milyon lira destek sağladık. Cazibe Merkezi Programı ile 7 projeye 317 milyon Lira, SOGEP Programı ile 6 projeye 54 milyon lira kaynak sunduk. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz ile toplam 95 proje için 642 Milyon lira destek verdik.” dedi.
Bakan Kacır sözlerini “Bugün Dicle Kalkınma Ajansı’mızın 415 milyon lira destek sağladığı toplam yatırım tutarı 520 milyon liraya ulaşan 3 proje ile 10 yeni tesisimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle 35 milyon lira destek sağlayacağımız 6 yatırımın da imzasını atıyoruz. Yeni yatırımların açılışını ve imzasını, yine şehrimize değer katarak üretimdeki gücünün ispatı niteliğindeki bir fabrikamızda gerçekleştiriyoruz.” şeklinde ifade etti.
Açılışı gerçekleştirilen fabrikalar özellikle işsizliğe büyük bir katkı sağlayacak olan istihdam yoğun sektörlerden tekstil alanında gerçekleştirildi. Fabrikaların ilki Mardin 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin metrekare kapalı alana sahip tekstil fabrikası ile 3 bin metrekare kapalı alana sahip 4 tekstil fabrikası, Dargeçit ilçesinde 3 bin metrekarelik tekstil fabrikası, Derik ilçesinde 2 bin 260 metrekarelik tekstil fabrikası ile Mazıdağı ilçesinde 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip tekstil fabrikasıdır. Mardin’de yeni açılan bu fabrikalarda halihazırda 395 kişi çalışmakta olup mevcut yapıların üretim kapasitelerinin artışı ile yapımı tamamlanan Midyat, Yeşilli ve Ömerli ilçelerinde üç fabrikanın üretime başlamasıyla istihdam 2.510 kişiye çıkacaktır. Bu fabrikaların 2024 yılı rakamlarıyla toplam bütçe büyüklüğü eş finansman dahil 405,2 milyon TL olup, Ajansımız tarafından bugüne kadar 304,9 milyon TL hibe desteği sağlandı.
Ayrıca örnek projelerden biri olan “Mardin Gıda ve Hububat Altyapısının Geliştirilmesi” projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği Ajansımızın yürütücüsü olduğu Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında desteklendi. Kızıltepe Ticaret Borsasının yararlanıcısı olduğu proje ile hububat ürünlerinin kapsamlı olarak analizinin yapılacağı bir laboratuvar ile satış sistemlerinin yer aldığı elektronik müzayede salonunun kurulumu gerçekleştirildi. Ayrıca Ticaret Borsası’nın ihtiyacını karşılayacak bir kantar binası kurulumu hedeflenmektedir. Projenin toplam bütçesi 30 milyon TL olup Ajansımız tarafından 25 milyon TL hibe desteği sağlandı.