Loading...
Siirt'in Tarım Altyapısına Büyük Destek 13 Temmuz 2012 | 19:33

Projenin amacı Siirt ve çevresinde sürdürülebilir ekonominin, ihracatın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izinleri ve akreditasyon ile birlikte hızlı bir ivme kazanmasıdır.
Tarımda gerçekleştirilen fıstıkta aflatoksin tayini, toprak, gübre, su, yaprak analizi numunelerinin Diyarbakır’da bulunan bakanlıkça onaylı olan laboratuvara gönderilmesi Siirt’te bulunan laboratuvarın etkinliğini azaltmaktadır. Bu nedenle ilgili konularda laboratuvarın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kuruluş ve çalışma izinlerinin alınması gerekmektedir.
Kurumsal kapasite alanında da analize dayalı çalışmalarla birlikte verimliliğin ve etkinliğin arttırılması amaçlanmaktadır. Türkiye Akreditasyon Kurumu tarafından laboratuvarın akreditasyonu yapılarak Dicle Bölgesi’nde ihracat potansiyeli yüksek olan bal, fıstık, nar, badem, incir vb. kuru gıdalarda uluslararası yeterlilik belgesi alarak bölgedeki sınır ticaretinin ve ihracatın geliştirilmesi sağlanacaktır.
Proje hakkında bilgi veren Laboratuvar Müdürü Remzi Erdoğan, “Proje sayesinde vatandaşların ürünlerini Diyarbakır’a veya Antep’e gönderme dertleri ortadan kalkacaktır” dedi.
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili olan Nedim Kuzu, “Bu proje sayesinde Siirt tarım ekonomisi önemli bir ihtiyacını karşılayarak; hak ettiği daha iyi bir konuma gelecektir. Siirt, üç dört yıl içerisinde hem fıstık üretimi açısından bugünkü üretimini katlayacak, hem de ürettiği fıstığını işledikten sonra kendi ihracatını yapabilme seviyesine gelecektir” dedi.
Projenin uygulanması ile Siirt’e hizmet veren laboratuar daha geniş bir analiz yelpazesine ve daha büyük bir kapasiteye sahip olmuştur. Böylece yukarıda tanımlanmış olan alanlarda test yapma imkânı meydana gelmiştir. Teknolojik bir laboratuvarın hizmete girmesi ile akreditasyon sürecinin tamamlanması ve bölgemizdeki tarımsal faaliyetlerin daha kaliteli yapılması yönünde büyük bir adım atılmıştır.