Loading...
Siirt'te Sağlık Çalışanları Bilinçlendirildi 16 Temmuz 2012 | 21:43

Eğitimin amacı hastanelerde çalışan hizmet personelinin, özellikle satın alma yoluyla istihdam edilen veri hazırlama, güvenlik ve temizlik elemanlarının sağlık sektörüne sonradan adım atmaları beraberinde bazı sıkıntıları getirmektedir. Örneğin hasta hakları, iletişim ve halkla ilişkiler konusunda eğitimli olmadıkları için hasta ve hasta yakınlarıyla sorun yaşayabilmektedirler. Hastaneye gelenlerle birebir ilişki halinde olan bu personelin eğitilmeleri hastanelerdeki anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesini sağlayacaktır.
Bu kapsamda, Siirt Merkez Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Siirt Merkez, Eruh, Baykan, Kurtalan ve Pervari Devlet hastanelerinde hizmet alımı yoluyla çalışan personele birer gün süreyle iletişim, halkla ilişkiler ve hasta hakları konularını içeren eğitim verildi.
Hasta hakları eğitimi hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan, hastaların ve sağlık çalışanlarının birbirlerine karşı görev ve sorumlulukları olan, daha iyi sağlık hizmeti için hep birlikte sahip çıkılması gereken haklar olarak tanımlanmaktadır. Hasta hakkının korunması demek birbirine bağlı ilişkiler zinciri içinde sağlık çalışanının da hakkının korunması anlamına gelmektedir. Bütün bunlar aslında kişi ve toplum bilincinin yükselmesini de beraberinde getirmektedir.
İnsan ilişkilerinin, özellikle de yüz yüze iletişimin en yoğun yaşandığı hizmet kuruluşları olan hastaneler çok sayıda ve geniş yelpazede yer alan vatandaş kitlelerine hizmet verme özelliğine sahiptirler. Böylesine büyük bir kitleye hizmet sunan hastaneler, her türlü iletişimin sağlanmasında halkla ilişkilerden de faydalanmaktadırlar. Hastanelerde halkla ilişkiler uygulamasını önemli kılan nedenlerin başında hastanelerdeki karmaşık yapı, dil sorunu, hastaların bilgisizliği, bürokratik işlemlerin fazlalığı, hastada meydana gelmiş olan psiko-travmatik değişiklikler olarak sıralanabilmektedir.

 
Örneğin hastaneye başvuran kişi hasta olduğu için hem alacağı hizmeti bilemez hem de tedirgindir. Hastanelerde hastalığının verdiği rahatsızlıkla gelen hastanın, önce kapıda güvenlik görevlisiyle park sorunu yaşayarak stresinin arttığı görülmektedir. Parktan sonra girişte temizlik personelinden tekerlekli sandalye ister fakat bulamaz biraz daha gerginlik yaşar. Sırasını alır beklemeye başlar; ama hastanede tanıdığı olan hastalar aradan girdiği için sırası bir türlü gelmez. Bunun üzerine sıkıntısı biraz daha katlanır. Sonunda sıra ona gelir, içeride tıbbi sekreter yüzüne bakmadan nüfus cüzdanını istediği için gerginlik hat safhaya ulaşır ve kavga çıkar. Bu noktadan sonra hastayı memnun etmek imkânsız hale gelir.
Bu tür olaylar hastanelerde hemen hemen her gün yaşanmakta, vatandaşlarında hastaneye olan güvenini yitirmelerine, sağlık hizmetleri için özel kuruluşlara ya da başka şehirlere yönelmelerine sebep olmaktadır. Hâlbuki bahsedilen çalışanlar en başından park için gelen hastayı “Hoş geldiniz nasıl yardımcı olabiliriz?” diye karşılasa, tekerlekli sandalye istediğinde başından savmak yerine  “Kusura bakmayın şu anda hepsi dolu ben size yardım edeyim” dese hasta ile diyalog sağlanabilir. Hasta hiçbir fayda göremese bile hastaneden memnun kalarak ayrılır.
Neticede amaç, hastanın sağlığına kavuşması, toplumun refahının artırılmasıdır. Hastaların memnuniyeti için çalışanların iyi iletişim kurmaları en önemli unsurdur. Aslında onların istediği güler yüzlü, zamanında, doğru, güvenilir sağlık hizmeti almaktır. Bu nedenle güler yüzlü hizmet eğitimin temel amacı olmuştur.