Loading...
Siirt İl Yenilik Platformu Çalışmalarına Başlandı 20 Nisan 2012 | 04:23

           Siirt’in yenilik kapasitesini etkinleştirmek amacıyla Siirt Valiliği, Dicle Kalkınma Ajansı, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası, Siirt Üniversitesi, Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Siirt İş Adamları Derneğinin katılımıyla oluşturulan Siirt İl Yenilik Platformu geniş paydaş kitlesinin ortak çalışmalar yürütmelerini sağlayan sürekli ve dinamik bir işbirliği zemini oluşturmayı amaçlıyor. Yaklaşık 27 ay sürmesi planlanan proje kapsamında sadece stratejiler geliştirmekle kalmayıp, ilin ihtiyaçlarına cevap verecek ve gelişim eksenine hizmet edecek projelerin de üretilmesi ve bu projelere fon aranması hedefleniyor.

           Toplantının açılış konuşmasını yapan Siirt Valimiz Sn. Musa Çolak “Bilime, teknolojiye ve yenilik çalışmalarına yapılan yatırım, Siirt’in geleceğine yapılan yatırımdır. Yerel potansiyel konuların ortaya çıkartılması ve ekonomik değere dönüştürülebilmesi için, yerel paydaşların tümünün mutabakatı ile ileriye yönelik öngörü çalışmasının yapılması gerektiğini belirterek bu tür çalışmalar hedef belirlemede, hedeflere ulaşmak için yapılması gerekenleri saptamada ve uygulamada anahtar niteliğindedir. Bu açıdanDünya ekonomileri arasında ilk 10’u hedefleyen, dünyada ve bölgesinde güçlü Türkiye, bu hedefe bilim, teknoloji ve yenilik eksenli ekonomisinin sayesinde ulaşacağına inanıyoruz. Bu inançla TÜBİTAK İl Yenilik Platformları oluşturma destek programına başvurduk. Bizim gibi diğer illerde programa başvurdu. TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bunlardan sadece beş ilin proje önerisi desteklenmeye değer görüldü. Siirt’in bunlardan biri olması bize ayrı bir motivasyon kaynağı oldu. Bu proje ile ilimizde Ar-Ge ve yenilik çalışmalarına hız verileceğine inanıyoruz. Ayrıca TÜBİTAK tarafından destek kararı alınan projeler arasında ise, Siirt Yenilik Platformu çalışmalarına başlayan ilk proje oldu. Proje, Siirt’in sahip olduğu değer ve birikimleri, araştırma geliştirme ve yenilik ekseninde ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürmeyi amaçlamaktadır.  Proje aynı zamanda sürekli ve dinamik bir işbirliği zemini oluşturmayı hedeflemektedir. Projenin çıktısı olarak İl Yenilik Stratejisi ve Eylem Planını oluşturulması var. Ancak bu yeterli değil. Çalışma ile belirlenecek hedeflerin yaşama geçmesi çok önemli. Biz de bu açıdan uygulamaların da yapılabilmesinin takipçisi olacağız.” dedi. Vali Musa Çolak, Valilik  tarafından yürütülecek, projenin diğer paydaşlarının, Siirt Üniversitesi, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası, Dicle Kalkınma Ajansı, Siirt Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Siirt İş Adamları Derneği olduğunu belirterek, kendilerine ve TÜBİTAK yetkililerine teşekkür etti.

           Programın danışmanlığını yapan Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Serhat Çakır ise , “il yenilik platformu ile yenilik ile ilgili konularda farkındalığın arttırılacağını ve bir yenilik kültürünün oluşturulacağını, ilin mevcut kaynaklarını bilim teknoloji ve yenilik yoluyla faydaya dönüştürülebilmesi ve yenilik ihtiyaçlarının doğrultusunda yerel kaynakların oluşturulması amaçlanıyor. İlin ulusal ve uluslar arası fonlardan daha etkin yararlanması sağlanacak. İlde üretilen ürünlerin ve el sanatlarının tasarım yenilikleri ile yeni kullanım alanı bulunması ve modern yaşamda kullanımının arttırılması bir başkaca hedefimizdir.Gene aynı şekilde tarihi ve kültürel zenginliklerle yöresel yemeklerin farkındalık oluşturularak tanıtımı ve değerlendirilmesini de sağlayacağız.” şeklinde konuştu.