Loading...
Siirt’in Ünlü Zivzik Narı Dünyaya Açılacak 01 Kasım 2013 | 17:14
Ajansımızın 2013 Mali Destek Programlarından KOBİ'lere yönelik olan Sektörel Gelişme Mali Destek Programı kapsamında Siirt’ten Zivzik Gıda Limited Şirketi’nin “Artan Üretim Teknolojisi ve İhracat Kapasitesi ile Zivzik Gıda’nın Rekabet Edebilirliğinin Artması” adlı projeleri başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştır.

Projenin amacı ilimizde ve bölgemizde gelişmeye başlayan nar yetiştiriciliği konusunda 2011 yılı TÜİK verilerine göre TRC3 bölgesinde 52.100 tona ulaşan nar meyvesi rekoltesi, işlenip çeşitlendirilerek, bölgedeki nar yetiştiricilerinin rekabet gücünü artırmaktır.

Zivzik Gıda firması nar meyvesini hasat döneminde çiftçilerden alarak Siirt Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 1250 ton ürün saklama kapasiteli soğuk hava depolarında muhafaza ederek, 12 ay boyunca işleyip katma değer katarak nar suyu şeklinde üretmektedir. Ancak tesisin mevcut ekipmanlarının sınırlı olması nedeniyle istenilen kapasitede üretim yapılamayıp gelen talepler karşılanması mümkün olmamaktadır. Mevcut durumda üretim için yıllık 2.500 ton nar alınırken; proje ile birlikte bu miktar 5.000 tona çıkarılarak bölgedeki nar üreticilerinin rekabet güçleri artırılacaktır. Projenin hayata geçirilmesiyle alınacak olan yeni makineler ile birlikte firma mevcut ürün yelpazesinde yer almayan nar ekşisi üretimine başlayarak hem ürün çeşitliliği sağlayacak hem de üretim kapasitesinde % 50 artış meydana gelecektir.

Projenin hedefi Bölge’de imalat sanayi sektörünün gelişimine ve ihracat kapasitesinin artışına katkıda bulunarak bölge ekonomisine katma değer sağlamaktır. Böylece Bölge’nin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe karşı istihdamı arttırırken göç miktarında düşüş yaşanmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte ürün çeşitliliğini ve kalitesini artırmak; markalaşma, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini yaygınlaştırarak imalat sanayi alanında güncel teknolojilerin ve otomasyon sistemlerinin kullanımını sağlamaktır. Firma genişleyen makine parkuruna ve kurumsal kapasiteye paralel olarak insan kaynağı da genişletilecek olup 10 kişilik istihdam ile Bölge’deki işsizliğin azaltılmasına katkı sağlanacaktır.

İhracata dayalı üretimin desteklenerek ihracatı geliştirmek; bu alandaki uluslararası standartların sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Böylece artan üretim kapasitesi ve rekabet gücü ile üretilen ürünler ülke içerisinde her bölgede pazarlanacak olup başta komşu ülkeler olmak üzere Suriye, Irak ve İran’a ihracata başlanacaktır.