Siirt’te bulunan mermer madenleri avantaj iken Siirt’teki mermer işletmelerinin büyük çaplı üretim yapma ve il dışındaki pazarlara açılma kabiliyeti bulunmamaktadır. Siirt’te mevcut 8 adet mermer işletmesinden sadece ikisinin büyük çaplı mermer işleme kapasitesi bulunmaktadır. İşletmelerin genelde atölye tarzında kalarak faaliyet gösteriyor olmaları, Siirt’in var olan madenlerini iyi değerlendirememeleri sonucunu doğurmaktadır.
Akkoyunlar Mermer Projesinin genel amacı Siirt’teki mermer sektörünün üretim kapasitesini arttırarak bölgesel rekabet gücünü ve istihdamı arttırmaktır. Bu nedenle ilde üretim kapasitesi yüksek mermer işleme tesislerinin bulunması, Siirt’in bu alandaki bölgesel rekabetine ve istihdamına büyük oranda katkı sağlayacaktır. Projenin özel amacı, Akkoyunlar Mermer işletmesinin mermer üretim kapasitesini % 200 arttırarak bölge içi ve bölge dışı rekabet düzeyini yükseltmektir.
Projenin toplam uygun maliyeti 620.000 TL olarak gerçekleşmiş, Ajans tarafından % 50 oranında yaklaşık olarak 310.000 TL destek almıştır. Mevcut üretim tesisi genişletilerek 500 m2 den 748 m2 ye çıkarıldı. Proje ile birlikte alınan makineler sayesinde işletmenin yıllık üretim miktarı yaklaşık 25.000 m2 iken yaklaşık 50.000 m2 olmuştur. Böylece yüksek hacimli taleplere cevap verme imkânı doğmuş sadece il içindeki talepleri değil, il dışındaki talepleri de karşılama noktasında yeterli kapasiteye ulaşarak, rekabet edebilirliği sağlanmıştır.
Kurulan çevreci su arıtma sistemi ile doğaya bırakılan kireçli su aylık 150 tondan yaklaşık 20-30 tona indirilerek işletmenin su ve nakliye gideri yıllık yaklaşık 18.000 TL azaldı. Kurulan arıtma sistemi ile geri dönüştürülen su daha iyi arıtıldığı için ürün kalitesi yükseldi. Arıtma sistemi ile daha önce kireçli suyun havuzlardan boşaltılmasında kaybedilen zaman kazanılarak işletmenin daha fazla üretim yapması sağlandı. Çevreci teknolojiye geçilmesiyle, ürün kalitesi ile verimliliği artarak üretim maliyetlerini %5 düşürmüş; zaman, yakıt ve işgücünden tasarruf edilmiş oldu.
İşletmenin eski olan makineleri arıza vererek zaman kaybına sebep olurken yeni alınan makinelerin ardından zaman kaybı ve fazla yakıt tüketimi önlenerek; kaybolan işgücü kazanılmış oldu. Çalışan personel sayısı yaklaşık % 40 artışla 13’ten 18’e çıkarılarak istihdama katkı sağlanmış oldu. Hedef 200 Km uzaklıkta bulunan Suriye’ye ve ardından Irak’a ihracat yapmak amaçlanmaktadır.
Sonuç olarak Siirt’te bulunan mermer ocaklarından çıkarılan mermerin işlenmesi sayesinde artan talep ocakların kapasitelerinin artmasına vesile olmuştur. Böylece hakkıyla değerlendirilemeyen Siirt’teki mermer madeni atıl durumda olmaktan kurtarılmış oldu.