Loading...
Siirt’te Elektrikli Otobüs Montaj Tesisi Yatırımı 15 Nisan 2013 | 22:44

1994 yılında kurulan Çinli Zonda Bus firması şehir içi ve şehirlerarasıotobüs imalatının yanı sıra, elektrikli otobüs teknolojisinde önemli birbirikime sahip olup, 14 farklı modelde otobüs imal eden Çin’deki en büyükotobüs üreticilerinden biridir. Firma, Rusya, Cezayir, İspanya ve Vietnam’ daSKD Yöntemi (parçaların bir kısmını bir ülkede imal edip, başka bir ülkedemontajı yapmak) ile üretimlerini Orta Doğu, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, GüneyAmerika dâhil olmak üzere dünyanın çeşitli merkezlerinde 350’yi aşkın dağıtımve servis noktalarında pazarlamaktadır.

Ajansımızın Siirt Yatırım Destek Ofisini 2011 yılı eylül ayında ziyareteden Zonda Bus Türkiye Distribütörü Tukie Oto firması yetkilileri, SiirtYatırım Ortamı ve yararlanabilecekleri destekler hakkında bilgilendirildi. Dahasonra Siirt Valiliği tarafından bir çalışma grubu oluşturularak Siirt ValiYardımcısı Mustafa Pala başkanlığında, Ajansımız Siirt Yatırım Destek OfisiKoordinatörü Ömer Faruk Mergen’in de içerisinde bulunduğu bir grup Çin’egiderek Zonda Bus firmasını yerinde ziyaret etti. 22 Şubat - 1 Mart 2013tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyaret sırasında Ofis koordinatörümüztarafından Siirt Yatırım Ortamı ve yararlanılabilecek destekler ile ilgili birsunum yapılarak firma yetkililerinin soruları cevaplandırıldı. Bu görüşmelerneticesinde Siirt Vali Yardımcısı Mustafa Pala’nın gözlemci sıfatı ile yeraldığı genel çerçeveli bir protokol imzalandı. Sözkonusu protokol ile Tukie Otoadlı yerli firma, yatırım arazisi ve tesisi, yardımcı makine ve ekipman teminiile birlikte 5 milyon $ teminat ödemeyi taahhüt etti. Çinli Zonda Bus firmasıise ana makineler, bilgi birikimi, mühendislik, uluslararası pazarlama veteknik personel temin etmeyi taahhüt etti. Ortaklık yapısının ilk üretimgerçekleşene kadar % 50 Tükei Oto; % 25 Zonda Bus ve % 25 Chvang Yi adlı HongKong menşeli pazarlama firmasında olması, üretimden sonra ise hisselerinyukarıda belirtilen sıra ile % 40, % 30 ve % 30 şeklinde tekrar düzenlenmesi kararlaştırıldı.Sözkonusu çalışma ziyareti sonucunda firma yetkilileri Türkiye’ye davet edildi.

08.04.2013 tarihinde Türkiye’ye gelen Zonda Bus yetkilileri Tukie Otoyetkilileri ile İstanbul’da sürecin ayrıntılarının konuşulduğu toplantılarınardından 11.04.2013 tarihinde Siirt’e geldiler. Siirt Valisi Ahmet Aydın veSiirt Milletvekili Osman Ören ile birlikte yatırım yapmayı düşündükleri SiirtOrganize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunan heyet üyeleri kendilerinetahsis edilecek olan 48 parsel 208 dönüm araziyi yatırım için uygunbulduklarını ifade ettiler.