Loading...
Siirt’te Modern Sulamanın Yaygınlaşması İçin Etkin İşbirliği 13 Haziran 2011 | 17:13

Tarım Bakanlığı tarafından verilen Kırsal Kalkınma desteklerine başvurular geçen ay (09 Mayıs 2011) sona erdi. Siirt bir önceki programda 11 başvuru yaparken bu yıl yapılan başvurular 23’e çıktı. Başvuruların artmasında doğru bilgilendirme ve yönlendirmenin yanı sıra daha önce başvuru yapılmayan sulama gibi alanlarda yerel işbirliği ile başvuru yapılmasının sağlanması etkili oldu.

Modern Sulama İçin 7 Potansiyel Sahada Toplu Basınçlı Sulama Sistemleri Kurulacak

Mevcut sulama kanallarının toplu basınçlı sulama kanallarına dönüştürülmesine yönelik yatırımlara verilen % 75’lik hibe kapsamına giren Siirt ilinde verilen 7 başvuru da başarılı bulundu. Projeler, Siirt Valiliğinin öncülüğünde Ajansımız Siirt Yatırım Destek Ofisi, Siirt İl Özel İdaresi, Kaymakamlıklar, İlçe Tarım Müdürlükleri ile DSİ Bölge Müdürlüğünün koordinasyonunda hazırlandı. İşbirliği kapsamında yöre halkının desteği gözetilerek onlara projelerin faydaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Şirvan, Pervari, Eruh ve Kurtalan Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin yürüteceği projelerle Siirt ilinde 28.894 da alanın modern sulama sistemine geçmesi yönünde altyapı kurulmuş olacaktır.  Projelerin tamamlanmasıyla 6000 çiftçi doğrudan yararlanacak ve modern sulamanın üretime katkılarının görülmesi ile de binlerce dolaylı yararlanıcının bundan faydalanmasına ortam hazırlanmış olacaktır.
Bölge kalkınmasında yerel potansiyeli harekete geçirme çabasında olan Dicle Kalkınma Ajansı, Toplu basınçlı sulama yatırımlarının desteklenmesi çerçevesinde bölgedeki aktörlerle işbirliği içinde çalışmış ve projelere katkıda bulunmuştur. Bu çerçevede yapılan çalışmalarla Siirt il ve ilçelerindeki mevcut sulama kanalları içinden program uygulama esaslarına uygun olanları belirlenmiş, proje bölgelerindeki çiftçiler bilgilendirilmiş, gerekli saha çalışmaları yapılmış,  Siirt İl Tarım Müdürlüğü’nden alınan teknik desteklerle Köylere Hizmet Götürme birlikleri, İlçe Kaymakamlık proje ofisleri, İlçe Tarım Müdürlükleri, il Özel İdaresi, Valilik AB Proje Birimi ile ortaklaşa çalışılarak başvuruların hazırlanmasında ortak bir çalışma yapılmıştır.

Sulama Dışındaki Projelere Fizibilite Desteği Sağlandı

Destek çağrısı kapsamında Ajansımızın Siirt Yatırım Destek Ofisi tarafından Kaymakamlıklarla koordineli çalışılarak tüm ilçelerde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Bilgilendirmenin yanı sıra daha önce Yatırım Destek Ofisimize gelen yararlanıcılar hatırlatma amaçlı Ofise davet edilerek programa yönlendirildi. Programa başvuru yapmak isteyen yararlanıcılardan talep edenlere iş planı hazırlanması noktasında fizibilite desteği verildi. 
Program kapsamında yapılan başvurulardan,  tarımsal ürünlerin birincil işlemesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni, tamamlama ve kapasite geliştirme projelerinden 6’sı,  alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik projelerden de 1’i olmak üzere 7 proje daha başarılı bulundu.
Başvurularda evrak ve belgelerin yanı sıra fizibilitenin doğru yapılmasının büyük önemi bulunuyor. Ekonomik analizi iyi yapılmamış projeler uzun yıllar atıl kalabiliyor. Bu açıdan daha çok proje üretme çabasıyla birlikte mali açıdan ayakları yere basan projeler geliştirilebilmesinin önemi ortaya çıkıyor. Bu açıdan proje başvurusunun hazırlanmasından ziyade yararlanıcının fizibilite konusundaki talepleri teknik destek kapsamında karşılanmıştır.