Eğitiminin amacı katılımcılara PRINCE2 Foundation ve Practitioner müfredat programı içeriğini öğretmek ve Foundation ile Practitioner sınavına hazırlamaktır.
PRINCE2 İngilizcede Projects In Controlled Environment’ın kısaltılmışıdır. Kontrollü Ortamlarda Projeler anlamına gelir. Etkin proje yönetimi için süreç temelli bir metottur. PRINCE2 proje yönetimine süreç temelinde yaklaşır ve her tür projenin yönetiminde kolaylıkla uyarlanabilir ve ölçeklendirilebilir bir metot sağlar. Bu metot İngiltere’de proje yönetiminde fiilen standart haline gelmiş ve aynı zamanda dünya çapında uygulanmaktadır. Özel sektörde de geniş bir şekilde onay görmüş ve kullanılmakta olan bir yöntemdir. PRINCE2 kamuya açık bir metot olup proje yönetiminde patentsiz en iyi uygulama kılavuzu sunar.
Eğitimde katılımcılar PRINCE2 süreç modelini çeşitli ortamlarda uygulamayı, Ürün Temelli Planlama kullanarak projelerine uygun düzeyde plan hazırlamayı, Risk analizi ve proje ortamında yönetim yapmayı, projelerde Değişiklik Kontrolü ve Konfigürasyon Yönetimi yapmayı, Bir projenin hayat döngüsünde nasıl yönetim ve kontrol yapılacağını, Proje ekibinde bilgili bir ekip üyesi olarak çalışmayı öğrenmişlerdir.
Bu eğitim PRINCE2 Practitioner yeterlilik derecesi almak isteyenler için hedeflenmiştir. Bu yeterlilik sınavına girebilmek için PRINCE2 Foundation yeterlilik derecesini almış olmak gerekir.
Bu eğitim proje yöneticileri, üst düzey yöneticiler, proje yönetimi deneyimi olup uluslararası geçerli yeterlilik sertifikası almak isteyenler, program yöneticileri, ekip yöneticileri, destek personeli, proje elemanları ve proje yönetimi danışmanları için yararlı bir eğitimdir.
Ülkemizde çok aşamalı planlama yaklaşımının benimsendiği planlı dönemde temel bir planlama aşaması olarak proje kabul edilmiştir. Kalkınma Bakanlığı’nın yönlendirmesiyle kamu projelerinde ve kamu kaynağı kullanan projelerde çeşitli proje değerlendirme tekniği kullanılmıştır. Ancak çeşitli kurumların farklı Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) anlayışları bulunmaktadır. Örneğin Dünya Bankası Proje Döngüsü Yönetimi, Avrupa Birliği’nin UNIDO PDY sistemi bir değildir. Bu konuda ülkemizde çalışan proje ekipleri bu tür sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye kamu yatırımları için bir sürü PDY sistemi planları önerilmesine rağmen bu eksikleri giderememiştir. Eksikler ancak bütün yaklaşımları tamamlayacak olan eğitimlerin alınmasıyla giderilmektedir.
Bu nedenle ülkemizde proje ekipleri proje yönetim konusunda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Proje ekibinin niteliklerini belirleyen bazı faktörler vardır. Bunlar çevresel faktörler (çalışma koşulları, kurumsal ortam, iş içeriği ve kaynaklar), liderlik tipi ve ekip performansına karşı olan güdeleyiciler ve engeller. Bu faktörler iç içedir. Bununla beraber bu sistemli yaklaşım proje yöneticilerine karmaşık proje oluşturma işlemini birimlere ayırma ve bunları çözümleme olanağı verir.
Eğitimi alan katılımcıların eğitim sonrası belli tarihlerde gerçekleştirilen Prince2 veya PMP sınavına girmeleri gerekmektedir.