Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı Siirt Yatırım Destek Ofisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından Siirt’te yatırımlara tanınan destekler ve fırsatlar konusunda yatırımcılar bilgilendirildi.
Oda Başkanı Güven Kuzu “Amacımız başta üyelerimiz olmak üzere ilimizde yatırım yapan ve yapmayı düşünen girişimcilerimize özellikle yeni uygulamaya konulan teşvik paketi, Kırsal Kalkınma ile tarımsal destekler, DİKA, İŞKUR ve diğer bütün kurumların verdikleri desteklerle tanıdıkları fırsatlar konusunda sunum ve gerekli bilgilendirme yapıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, DİKA, Gıda ve Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İŞKUR yetkilileri tarafından toplantıya katılanların soruları cevaplandırıldı. Son yıllarda tanınan teşvik uygulamalarıyla gerçekten cazip hale gelmeye başlayan ilimiz için bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, toplantıda yaptığı konuşmada, iktidarları döneminde bölgeler arası kalkınma farklılığını ortadan kaldırmak amacıyla dördüncü teşvik paketinin uygulamaya konulduğunu belirtti. Yatırımcıları arzu ettikleri şekilde bölgeye çekemediklerini ifade eden Demirkıran, şöyle konuştu: "Kalkınma ajansları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile diğer kurum ve kuruluşların yatırımcının önünü açmak için çok ciddi çalışmaları var. Ancak ilimizin ve bölgemizin kalkınmasının önündeki en büyük engel, üzülerek söylüyorum terör belasıdır. Bölgemizi her ne olursa olsun güvenli bir bölge haline getirmek mecburiyetindeyiz. Kimler ne engel çıkarırlarsa çıkarsınlar, insanımızın arzu ettiği, huzuru, refahı sağlamak için kendimizi adamışız" diyerek; projeler gerçekleştiği zaman Siirt"in çehresinin değişeceğini kaydetti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Aktaç yeni teşvik sisteminin, kararname ve tebliğ detaylarını anlattı. Siirt’te gerçekleştirilecek yatırımlar için devletin uygulayacağı; yeni makine ithalatında gümrük vergisi muafiyeti, makine alımları için katma değer vergisi muafiyeti, Yatırım tutarının yarısı kadar gelir vergisi / kurumlar vergisi muafiyeti, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği bulunduğunu ifade etti. Bankalardan alınacak kredilerde 7 puana kadar faiz desteği, sigorta primi işçi hissesi ve gelir vergisi stopajı destekleri olduğunu belirtti.
Tarım İl Müdürü Tarım Bakanlığı tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Programları ile çiftçilere üretim karşılığında verilen devlet desteklerinden bahsetti.
Ajans adına söz alan Siirt YDO Uzmanı, yeni teşvik sisteminin yatırımcı için avantajları ve getirilerini kısaca örneklendirerek Ajansın ve YDO’nun 2 yıllık faaliyetlerine ve yatırımcıya desteklerine değindi.
SGK İl Müdürü"de SGK’nın kayıtlı işsizlere, işçilere ve işverenlere sundukları avantajlardan söz etti.
Katılımcılara çeşitli sunumlarla yeni teşvik sistemi hakkında bilgi verildikten sonra toplantı sona erdi.