Loading...
Siirt Üniversitesi'nin Pervari Balı Araştırma Projesi Tamamlandı 15 Şubat 2012 | 14:36

Siirt"in önemli bir markası ve aynı zamanda halkın önemli bir kesiminin de geçim kaynağı olan Pervari Balının özelliklerinin incelenmesi ve kalitesinin bilimsel olarak tescil edilmesi sürecinin önemli bir adımı olan çalışma Siirt Üniversitesi kampusunda kamuoyuna tanıtıldı.

Bölgemize (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) özgü tarımsal ürünlerinin değerlendirilmesi ve yeni katma değerli ürünlere işlenebilirliğinin araştırılmasına yönelik daha önce TÜBİTAK Gıda Enstitüsü ile başlatılan çalışmalara Bölge Üniversiteleri işbirliği ile devam ediliyor. Ajansımızın kuruluşunun müteakip ilk olarak ele alınan konuların başında gelen yöresel ürünlerin değerlendirilebilirliklerinin araştırılması Yönetim Kurulumuzca heyecanla karşılanmış ve çalışmalara başlanmıştı. İlk olarak Bölgemizdeki üzüm türlerinin çekirdek ve posasının değerlendirilmesi, meşe palamudunun yeni ürünlere işlenebilirliğinin araştırılması ve Bıttım, Antep fıstığı ile Siirt fıstığı özelliklerinin karşılaştırılması çalışmaları TÜBİTAK ile yürütülmüş ve proje tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bununla paralel olarak Bölgemiz ve Bölgemize yakın Üniversitelerle diğer yöresel ürünlerin ele alınması kararlaştırılmış ve Ajansımızın 2011 doğrudan faaliyet mali destek programı kapsamında Siirt Zivzik ve Şırnak Görümlü narları ile Pervari balının çalışılması için Harran Üniversitesi ve Siirt Üniversitesi ile işbirliği geliştirilmiştir. Bu iki çalışma da üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış Siirt’te tanıtımları yapılmıştır.


Bilimsel araştırma kapasitesi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Siirt Üniversitesi bünyesinde oluşturulan bir ekip Pervari balı ile ilgili saha ve laboratuar çalışmalarını yürütmüştür. Bu ekip arı, flora ve bal ile ilgili literatür taramasını müteakip Siirt’in Pervari ilçesinde üç noktayı (Çobanören, Balcılar ve Yanıkses) çalışma bölgesi olarak belirlenmiştir. Bu bölgede arı ırklarının kullandığı bitki çeşitleri belirlenmiş bu bitkilerin polen analizleri yapılmıştır. Analizleri paralel olarak Pervari’deki bu bölgenin arı ırkları tespit edilmiş faunistik özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra da bölgeden bal örnekleri alınarak analiz edilmiş ve balların karakterizasyonu (bütün özelliklerini gösteren analizleri) yapılmıştır. Bu analizlerde Pervari balının üstün ve ayırıcı özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı ve Dicle Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu üyesi Nedim Kuzu "Ülkemizle paralel olarak Siirt"in de bal üretimi artmakta ancak burada daha önemli olan husus markalaşmadır. Pervari balının standardize edilerek pazarda yer edinmesini ve piyasaya Pervari balı olarak sunulan diğer balların azaltılması sürecinin başlangıcı olan bu faaliyetin markalaşma açısından da önemli bir adım olarak görülmelidir. Bu açıdan çalışmayı önemsiyor desteğinden dolayı Dicle Kalkınma Ajansına, projeyi başarıyla yürüttükleri için de Siirt Üniversitesine teşekkür ediyorum." şeklinde görüşleri ifade etti.

Çalışmayı genel olarak beğendiğini ifade eden Siirt Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ve Dicle Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu üyesi İlhan Özel de " Çalışma sonuçları itibariyle henüz Pervari balı budur şeklinde bir standart getiremese de bu standardın oluşturulmasında bir adım olarak olumlu görülebilir. Bu açıdan Siirt tarımına gerçek manada katkı sağlayabilmesi için bu çalışmanın zaman ve alan olarak genişletilmesini ve Pervari balının ayırıcı özelliklerinin mutlaka ortaya çıkarılmasını öneriyorum. Ancak bu olursa ticari manada Siirt’e katkı sağlaması mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

Bölgemizdeki tarımsal ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi çalışmlarında Harran ve Siirt Üniversiteleri ile olan işbirliğini Ajansımız Uzmanı Gıda Mühendisi Zeynep Yılmaz koordine etmiştir.