Dicle Kalkınma Ajansı olarak, saha çalışması öncesi, gerek yerel halk gerekse toplumun önde gelen temsilcileri ile yapılan görüşmelerde, şehir merkezinde yaşayan nüfusun önemli bir bölümünün fiziki anlamda yetersiz konutlarda ikamet ettiği, bu soruna yönelik ivedi bir biçimde çözüm arayışına geçilmesi gerekliliği tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen saha ziyaretleri ile ikili görüşmelerin yanı sıra birincil kaynaklarda da, Şırnak’ta aşırı kalabalık hanelerin fiziki olarak yetersiz koşullara sahip konutlarda yaşamlarını idame ettikleri tespit edilmiştir.
Şırnak’ın mekânsal gelişiminin sağlanması ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla yapılan bu çalışma, dünyada ve ülkemizde değişen şehirleşme dinamikleri karşısında mevcut konumuyla Şırnak’ın kentsel düzeninin değişime ayak uydurması gereğini ortaya çıkarmaktadır. Kentsel değişim sürecinde, Şırnak için öncelikli konulardan biri de düşük gelir grubunda bulunan ve çoğunluğu güvenlik nedeniyle göç sonucu şehre yerleşen hane halklarıdır.
Ülke genelinde, yoksul hanelere yönelik TOKİ tarafından uygulanan toplu konut uygulamalarının, Şırnak için de farklı bir model uygulanarak gerçekleştirilmesi gereği yapılan çalışma kapsamında tespit edilmiştir.
Raporda, Şırnak ve kapsamında yer aldığı Dicle (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi’ne yönelik olarak temel sosyal göstergelerin yanı sıra saha çalışması gerekçesi, metodolojisi ile saha bulgularına yer verilmiştir. Son olarak ülkemizde TOKİ tarafından uygulanan alternatif modeller hakkında bilgi verilmiş ve Şırnak’ta uygulanabilecek alternatif modellere ilişkin öneriler sunulmuştur. Raporun tam metnine ulaşmak için tıklayınız