Loading...
Haber Galerisi
Şırnak Silopi’de Sera Organize Tarım Bölgesi 06 Haziran 2024 | 12:54

Şırnak’ın Silopi ilçesinde “Sera Organize Tarım Bölgesi” kurulması Tarım ve Orman Bakanlığı’nın onayı ile tüzel kişiliğe kavuştu. İmar planlama çalışmaları devam eden Sera Organize Tarım Bölgesinin hayata geçirilmesi sonucunda 1.000 kişiye istihdam sağlanacaktır.

Ajansımızın “Fizibilite Desteği Programı” kapsamında desteklenen, Şırnak Üniversitesi’nin başvuru sahibi olduğu “Şırnak/Silopi Seracılık İhtisas OTB Fonksiyonel Tasarımı ve Fizibilitesi” projesi hayata geçiriliyor.

Projenin amacı Şırnak’ta modern tarım faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımsal üretime entegrasyonu, iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesi, bölgede yaş sebze ve meyveciliğin yaygınlaştırılması ve katma değeri yüksek kaliteli ürünlerin elde edilmesidir. Tarım sektöründe nitelikli insan kaynağının kullanılarak istihdam oluşturması ve ilin ihracat odaklı üretim kapasitesini arttıracak olması bakımından birçok avantaj sağlamaktadır.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaklaşık 946 dekar alanda kurulması planlanan projenin, Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda Şırnak İl Özel İdaresi ile Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığıyla çalışmaları devam etmektedir. Silopi Sera Organize Tarım Bölgesi Tarım ve Orman Bakanlığının onayı ile tüzel kişiliğe sahip oldu. İmar planlama çalışmaları devam eden projenin tamamlanması durumunda %75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlaması öngörülmektedir.

Önemli su kaynakları ve mikroklima özelliğine sahip alanda kurulacak Sera Organize Tarım Bölgesi, ideal koşulları oluşturması nedeniyle çiftçilere de büyük kolaylık sağlayacaktır. Bölgenin kalkınmasında etkili rol alacak proje Habur, Üzümlü, Derecik ve Esendere sınır kapılarına yakın olması nedeniyle Irak ve İran gibi uluslararası pazarlara daha verimli, ekonomik ve hızlı erişim olanağı sunacaktır.

Böylece yaş sebze ve meyve imalatında iç pazar ihtiyacının karşılanması ile birlikte Irak’a Adana, Mersin ve Antalya’dan yapılan 266 milyon dolarlık ihracatın artması hedeflenmektedir.

Ayrıca “2021 SOGEP Programı” kapsamında Ajansımızın verdiği 1,4 Milyon TL destek ile Silopi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi arazisinde kurulan iki dekarlık eğitim serası sayesinde tarım bölümü öğrencileri uygulamalı eğitim görerek seracılık konusunda tecrübe kazanarak kurulacak olan Sera Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalarda istihdam edileceklerdir.